27 oktober

Allt ljus på problematisk skolfrånvaro

Närvaro har länge varit ett fokusområde för oss inom Magelungen. Jenny Berg, biträdande rektor och lärare, är  engagerad i ett Erasmus-projekt om problematisk skolfrånvaro. Hur hamnade du där?

– Magelungen fick en inbjudan av statliga Specialpedagogiska myndigheten om att vara med i ett projekt tillsammans med de nordiska länderna, förutom Island. Magelungen är ju känt inom det området, och eftersom problematisk skolfrånvaro är en skolgrej, tillfrågades jag av skolchefen för att jag har en skolbakgrund och god kännedom om juridik och de ramar som finns för skolan. Vi startade i februari 2020 och har nu hållit på i ett och ett halvt år.

Vad ska projektet leda till?

– Vi vill beskriva hur problemet ser ut i de olika länderna och få fram ett gemensamt språk och idéer om hur man ska arbeta. Vi har precis släppt vår första rapport. Slutrapporten ska vara klar i augusti nästa år.

Hur ser bilden ut?

– Förutsättningar och lagar ser likadana ut, men sen handlar det om hur man får fram statistik. Vad räknar man som frånvaro? Är all frånvaro problematisk? I nuläget är det bara Danmark som har nationell frånvarostatistik, men det skulle underlätta om vi kunde få till användbar statistik i alla inblandade länder.

Vilket begrepp används? Hemmasittare? Skolskadad?

– Nej, vi använder School Attendance Problems, SAP. Vi vill vidga begreppet och visa att det finns annan frånvaro än att stanna hemma som är problematisk. Vi vill också lyfta frågan från individer och vårdnadshavare och ställa frågor som: Hur är skolan organiserad? Hur följs elever upp vid skolfrånvaro? Kan man hitta tidiga tecken? Vad säger eleverna själva?

Sticker Sverige ut?

– Det som slår mig är hur lika de nordiska länderna fungerar och brottas med samma bekymmer och system. Och att vi situationen i USA, Kanada, Belgien och Nederländerna påminner om vår.

Och Finland, som så många pekar på i skolsammanhang?

– Finland är inte långt framme i den här frågan, och har knappt benämnt det som ett problem.

Vad innebär det här för dig personligen?

– Dels är arbetet på engelska, dels känner jag mig som elev då jag ska uttrycka mig vetenskapligt så ibland känns det som rena grekiskan. Mitt bidrag är det juridiska bakom våra skyldigheter. Inför slutrapporten får vi hjälp av referensgrupper i olika länder med forskare och speciallärare. Vi ska ses på en konferens i Oslo i november, som alla intresserade kan kolla på via länk.

Här hittar du länken till konferensen den 10 november.

Vill du läsa den första rapporten? Hör av dig till jenny.berg@magelungen.com så får du den per mejl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *