22 februari

Torsdagsklubben


Vad är egentligen Torsdagsklubben för något? Är det en exklusiv klubb dit bara vissa utvalda är välkomna och där allt sker bakom stängda dörrar? Svaret på den frågan är verkligen nej. Den här klubben är förvisso unik och fin på alla sätt och vis, men är samtidigt allt annat än exkluderande. Torsdagsklubben är till för alla på skolan. Alla som vill delta i sociala, pyssliga och relationsbyggande aktiviteter är välkomna. Jag vill delta och har tur för i skrivande stund är det torsdag. Fruktspett och kortspel har utlovats. Häng med!


I köket på plan 3

Här är kortspelen redan igång. Några ungdomar spelar Uno och baserat på leendena går det att ana vem som för tillfället leder. Fler personer, såväl elever som personal, kommer in i köket där radion spelar Ace of Bases ”All that she wants”.
De nyinkomna eleverna ställer sig vant vid köksön och börjar skära melon till fruktspetten.


Det bästa med klubben

Jag är nyfiken på vad som får eleverna att komma hit frivilligt, på sin fritid.
– Jag jobbar inte idag och vill slösa min tid här, säger eleven Savannah som även hon är här för första gången.
På frågan om vad som är det bästa med klubben svarar de mer frekventa besökarna alla något i stil med: ”det är roligt” och ”det är kul och gott att laga till saker att äta”. Barn och fritidsläraren Michaela menar att det är bra för språkutvecklingen att ses tillsammans på det här sättet, och en av eleverna nickar instämmande.

– När eleverna bakar jobbar de tillsammans och resonerar mycket kring deciliter och andra mått. Det är utvecklande och viktigt för vardagsmatten, säger matematik- och specialläraren Anna.Ett miljöterapeutiskt tänk
Skolans socialpedagog Annie är föräldraledig men även Torsdagsklubbens upphovskvinna.
– Jag har alltid varit intresserad av ett miljöterapeutiskt tänk, skriver Annie inledningsvis som svar på mina frågor om tankarna bakom klubben. Hon fortsätter och säger att en god relation mellan såväl elever som elever och personal är en bra grund för skolan. Det är lättare att lära känna någon ifall en gör saker tillsammans, så som att pyssla eller att baka. Att klubben är språkutvecklande och bra för vardagsmatematiken, som lärarna vittnar om, glädjer Annie. Det var nämligen en del av hennes vision att eleverna ska få ”/…/ träna upp sina färdigheter genom att läsa recept och instruktioner”.


Innan Annie återgår till bebisgoset hinner hon hälsa att hon saknar Torsdagsklubben och de fina eleverna. Det är lätt att förstå varför hon saknar Torsdagsklubben (och eleverna) eftersom den verkligen ger mersmak. Vi är flera som ser fram emot alla kommande aktiviteter. Bra jobbat alla ni inblandade!


Av Alexandra Nordberg