14 januari

Vårt yngsta program: Yrkesingången

I det förra blogginlägget kunde man läsa om det individuella alternativet, IMA. Sedan höstterminen 2021 har vi ett nytt, besläktat program: Yrkesingången. Vad skulle ni säga är den största skillnaden mellan IMA och Yrkesingången, Camilla Lindgren och Tuula Torro, som håller i programmet?

– Den största skillnaden är att på Yrkesingången är eleverna ute på APL, arbetsplatsförlagt lärande, två dagar i veckan. Eleverna är på en förskola, skola eller fritidshem där de bland annat har med sig uppgifter som är kopplade till de gymnasiekurser de läser. På Yrkesingången läser eleverna två gymnasiekurser på Barn- och fritidsprogrammet, vilket man inte gör på IMA. På så sätt får eleverna teoretisk och praktisk yrkeskunskap.

Det här är ju ett helt nytt program. Vad har ni för nybörjarerfarenheter? Har något förändrats längs vägen?

– Vi har fått möjlighet att bygga upp utbildningen utifrån de gymnasiekurser vi undervisar i och kurslitteraturen. Vi har fått stor hjälp av lärare som har haft ämnena innan. Vår erfarenhet är att vår egen kunskap och erfarenhet från förskolan och skolan har lättat upp ämnena för eleverna då vi kan bjuda på många exempel om när vi själva har lyckats och misslyckats. Under terminen har vi lärt känna eleverna och tillsammans kommit underfund med vilka undervisningsmetoder som eleverna uppskattar mest.

Hur fungerar yrkesdelen?

– Innan eleverna börjar har vi färdiga APL-platser där vi kan placera eleverna. Efter cirka tre veckor i skolan börjar eleverna gå ut på APL. Innan eleverna går ut har vi lektioner om hur en dag på förskola, skola eller fritidshem kan se ut och hur eleverna ska agera vid till exempel en matsituation eller barnens lek. Vi går igenom vilka förväntningar APL-platsen kan ha på eleven, till exempel att det är viktigt att ringa och meddela om man inte kommer och att eleven inte använder sin egen mobil under APL-tiden. Dessutom är eleven en viktig vuxen för barnen och behöver vara utvilad och ha ork.

Vilka uppmanar ni att söka?

– Detta är i första hand ett program för dig som ännu inte är behörig till gymnasiet! Programmet är ettårigt och förutom barn- och fritidsämnen och obligatorisk APL kan man kan läsa matte, svenska, engelska som grundskoleämnen. Programmet passar elever som är intresserade av att jobba med barn och unga.

Och till sist, vilka är ni? Hur hamnade ni själva här?

– Vi är båda förskollärare med lång erfarenhet av förskola och skola. Vi har även skrivit böcker och artiklar om förskola, drivit en egen förskola och utbildar fortfarande pedagoger runtom i Sverige och Japan. Camilla känner en lärare i barn- och fritidsämnen på Magelungen gymnasium Danvikstull sedan länge då de har jobbat tillsammans. Det var så vår relation med skolan började. Vi fick föreläsa i ämnet entreprenörskap och på Framtidsdagen, som är en tradition på skolan. Därefter fick vi frågan om vi ville och kunde vikariera. Det ledde till nästa fråga: Vill ni vara med och starta Yrkesingången? Det ville vi gärna!

Japan, hur kommer det sig?

– När vi hade förskolan tog vi emot många studiebesök från Japan. Vår kontakt som arrangerade studiebesöken från Japan kom med grupper som bestod av professorer, forskare, förskollärare och studenter i olika omgångar. Vi fick sedan kontakt med förskoleföretag som ville veta mer och bjöd in oss till Japan för att föreläsa. Nu i coronatider ger vi digitala föreläsningar för universitet i Japan, nästa i mitten av februari.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *