19 mars
Yrke: speciallärare
Låt oss presentera Anna Andrén, vår speciallärare i matte.
Varför är just matte ditt ämne?
– Jag drivs av att göra matematiken begriplig för eleverna. Jag vill bidra till att eleverna känner glädje och självförtroende i ämnet. Många elever har tyvärr en negativ bild av matematikämnet och det vill vi ändra här på Magelungen gymnasium Danvikstull.
Du är speciallärare i matte hos oss sen sex år. Vad innebär det att vara speciallärare?
– Rollen som speciallärare kan variera från skola till skola. Här har jag haft förmånen att vara med och forma speciallärarrollen (läs mer om det längst ner på sidan).
Nu har du initierat ett projekt på matte grund, berätta!
– Tre elever har under delar av detta läsår arbetat med ett projekt som är inspirerat av metoden Storyline. Arbetet inleds med en påhittad berättelse där eleverna får i uppdrag att iordningsställa ett våningsplan med enbart rastaktiviteter. Eleverna kommer med idéer såsom biorum, skrivrum, hundrum, snacksbar, vilorum, yogarum med mera. Genom statistiska undersökningar, ritningar, skala , 3D och annat arbetar eleverna fram förslag på olika rum. I arbetssättet ingår också att skapa en karaktär och ikläda sig en roll. Under arbetets gång får eleverna nya frågeställningar och uppgifter att lösa. Till slut är uppdraget slutfört och eleverna presenterar budget, ritningar och argument för de rum som ska finnas.
Vilka framgångar ser du med projektet?
– Arbetet har varit kreativt och uppskattat. Förutom matematiskt innehåll har viktiga aspekter från läroplanens del ”värdegrund och uppgifter” lyfts fram, som tilltro till sin egen förmåga, självförtroende, delaktighet, inflytande, problemlösning och kommunikation. Det är en stor framgång att få jobba med matematik på ett lustfyllt sätt, på den nivå där eleven befinner sig och där alla får möjlighet att lyckas.
Om man läser det här och blir inspirerad – hur kan man komma igång och hitta utrymme för något liknande?
– Hör av er, så snackar vi vidare!
Specialmatte hos oss
- Samarbete med undervisande lärare. Matematikstödet sker i så stor utsträckning som möjligt i klassrummet. Vi strävar efter att elever ska ingå i den ordinarie undervisningen, tillsammans med undervisande lärare och speciallärare i nära samarbete. När speciallärare finns med i klassrummet kan vi bilda par eller grupper som får stöd i rummet. I klassrumssituationerna kan vi också fånga upp vilka elever som till exempel behöver en extra genomgång, eller behöver jobba konkret med något moment.
- Intensivundervisning. Vi har sedan några år tillbaka arbetat med intensivundervisning. Det innebär att elever som behöver mer tid, utöver ordinarie undervisning, jobbar intensivt med speciallärare i avgränsade perioder. Det kan innebära att några elever jobbar med matte istället för att exempelvis ha mentorstid i två tre veckor. Det är såklart en utmaning att hitta tider utöver det fulla schemat som eleverna redan har, men ofta är eleven positiv till stödet och har ett bra engagemang. Ibland hittar vi tid genom att eleven kommer 30 minuter innan skolstart.
- Steget före undervisning. Det innebär att elever får en genomgång på kommande moment. När genomgången sedan sker i klassrummet med ordinarie lärare har eleven en viss förförståelse och känner igen begreppen. Forskning pekar på att det är ett effektivt stöd och vi har märkt att när elever är förberedda ökar deras engagemang att delta i undervisningen. Steget före undervisning ”pre-teaching” är något vi vill fortsätta utveckla nästa år.