Resursskola
Magelungens resursskolor vänder sig endast till elever i omfattande behov av särskilt stöd. Våra resursskolor finns i Gävle, Uppsala, Södermalm, Älvsjö, Solna, Örebro, Södertälje, Västerås, Göteborg, Jönköping och Helsingborg.
Vår vision är att skapa hopp och ge alla elever goda möjligheter att lyckas i skolan. Forskning pekar entydigt ut skolframgång som en stark skyddsfaktor för att få ett bra liv. Vi strävar efter att eleverna ska få utveckla kunskaper, färdigheter och förmågor som krävs för att de ska kunna ta sig vidare i livet. De ska bli ansvarstagande och självständiga samhällsmedborgare.
Klicka nedan för att gå vidare med ansökan till våra resursskolor:
Ansökan
- Aktuell pedagogisk utredning av elevens behov av särskilt stöd
- Aktuellt beslut om åtgärdsprogram samt ev utvärdering
- Betyg
- Övriga dokument/utredningar som kan förtydliga elevens stödbehov
- Övrig information som kan ha betydelse för ansökan, exempelvis beskrivning av elevens skolsituation, om det inte framgår av bifogade dokument
Vem kan söka?
Våra resursskolor är för elever med omfattande behov av särskilt stöd. Det innebär att elevens stödbehov har utretts och åtgärdsprogram upprättats och att eleven fått särskilt stöd men att det stödet inte varit tillräckligt för att tillgodose elevens behov. Vid mottagande till våra resursskolor görs en sammantagen bedömning om elevens stödbehov. Elever med omfattande behov av stöd har oftast någon form av diagnos. Dock är inte detta nödvändigt för intaget, det som är den avgörande faktorn är behovet av stöd.
Urval
Det är rektor tillsammans med skolans antagningsteam som bedömer inkomna ansökningar. Antagningsteamen vid våra skolor består av specialpedagoger/lärare, psykologer och rektorer med kompetens inom NPF.
Det första steget när vi tar emot en ansökan är att säkerställa att eleven tillhör elevgruppen som våra resursskolor riktar sig till, vilket innebär:
- I en pedagogisk utredning framgår att elevens stödbehov är av så omfattande karaktär att den inte kan tillgodogöra sig undervisningen i en ordinarie skolmiljö
- Eleven har ett aktuellt beslut om åtgärdsprogram där nuvarande skola dokumenterat anpassningar och åtgärder
Om det därefter inte finns plats för alla sökande till en viss resursskola ska ett urval göras. De elever som bedöms ha störst behov av det särskilda stöd som resursskolan erbjuder ska prioriteras.
Vid bedömningen av vilken elev som har störst behov av det särskilda stöd som resursskolan erbjuder görs en samlad bedömning där bland andra följande faktorer beaktas:
- Hur stora behov av anpassningar som en elev har på grund av sin/sina funktionsnedsättning/funktionsnedsättningar
- Hur stor del av sin skolgång som en elev har missat i praktiken
- Hur stora svårigheter en elev har i sin skolgång i övrigt
Dessa faktorer beaktar vi utifrån resursskolans specialisering för elever med stora stödbehov samt utifrån resursskolans lediga platser. Det är centralt att få till en fungerande elevgrupp för att lärmiljön ska bli ändamålsenlig. Ansvaret även för denna bedömning ligger hos rektor vid respektive skola. På Magelungen är det rektor som sedan fattar beslutet om vilken/vilka elev/er som har störst behov av det särskilda stöd som resursskolan erbjuder. Beslutet kan inte överklagas
- Klasstorlekarna vid våra resursskolor är i huvudsak 6–12 elever och elever som antas till våra skolor ska kunna delta i undervisning i grupper om den storleken.
- Även elevgruppens sammansättning kan behöva vägas in vid bedömningen av vilka elever som har störst behov av det särskilda stöd som resursskolan erbjuder.
Vad händer sen?
Vi skickar alltid ut en bekräftelse på att er ansökan har inkommit och registrerats. Bekräftelsen kommer till den mejladress som ni angett i ansökan. Om er ansökan är ofullständig kommer vi att kontakta er för möjlighet till komplettering.
När ansökningsperioden är avslutad behandlar Magelungens antagningsteam ansökan.
Våra antagningsteam kan vid behov göra intervjuer med er vårdnadshavare samt med nuvarande skola för att få en fördjupad bild av elevens stödbehov.
Under våren kommer vi att skriftligen meddela er vilket beslut vi har fattat. Vi skickar beslutet till den/de mejladresser som ni angett i ansökan.
Extraordinärt stöd
På våra resursskolor får elever ett så kallat extraordinärt stöd. Det innebär att stödet på en resursskola är mer omfattande än det stöd som ges i en särskild undervisningsgrupp.
Vill du läsa mer om extraordinärt stöd hänvisar vi till Skolverkets information HÄR.
Nya lag
Från och med hösten 2024 gäller nya urvalsregler på alla fristående resursskolor. De nya reglerna säger att elever med störst behov av det särskilda stödet som resursskolor erbjuder ska prioriteras plats.
Vill du läsa mer om denna lagändring hänvisar vi till Skolverkets information HÄR