22 mars

Vad säger de om skolan på tv?

”Kanske har ni hört vad som sägs på TV nu? Att ni skulle vara en förlorad skolgeneration? Inget kan vara mera fel!” Det skriver Helene Degerfelt, rektor, till eleverna och pekar på deras träning i föränderlighet: ”Jag skulle säga att ni elever just nu är den årskull som kommer att vara mer förberedda för arbetslivet än någon annan årskull jag har sett lämna skolan. Tänk bara vad ni har fått hantera under denna märkvärdiga tid. Ni har fått jobba på plats som inte är avsedd för studier, ni har fått vänja er vid ständigt nya beslut och att förutsättningar ändras på kort varsel. Ni har tvingats snabblära er digitala kanaler och ett nytt sätt att kommunicera.” Men skolkunskaperna då? frågar hon sig vidare. ”Har ni haft samma möjligheter att lära som tidigare kullar? Inte samma, men annorlunda.”

En annan som frågar sig hur de gör på tv, är läraren Lena Tallberg, som skrivit ett kåseri om fjärrundervisning i tidskriften Skolvärlden.

Att pandemin är en utmaning för både elever och lärare råder det inget tvivel om. Lärarna Nina Brynielson och Ann-Sofie Landh skapade om sång om när det går fel.

Glädjande i detta är att lärare rankar sin arbetsmiljö högt och är en yrkesgrupp som har kul på jobbet. Och finns det något mer underbart är när eleverna jublar när man säger att de ska få komma in till skolan vissa dagar. Allt är inte nattsvart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *