25 augusti

Ett år som rektor

Det allra första rektorsåret har passerat för Jenny Berg. Vi tar tempen på känslan inför läsåret 2023/2024. Vad har varit den största skillnaden mellan att vara biträdande rektor och rektor?
– Nu har jag hela ansvaret för alla, en känsla som var svår att föreställa sig innan. Men även om jag står först som ledare, är jag inte helt ensam. Jag känner att vi alla hjälps åt, vilket är en trygghet för mig.

Hur länge har du egentligen jobbat på Magelungen gymnasium Danvikstull?
– Det här är mitt tionde läsår. Jag började som lärare, blev sen förstelärare och arbetslagsledare. 2019 blev jag biträdande rektor. Kort sagt känner jag skolan, dess bakgrund och utveckling. Och jag har rektorsutbildningen i ryggen.

Säg en rolig sak som förvånade dig ditt första rektorsår!
– Att det kan vara så kul att få besök av Skolinspektionen! Först tänkte jag ”åh, nej”. Men sen kom de hit och vi fick bra synpunkter och feedback från dem. Andra glädjeämnen var det fina elevrådsarbetet, engagerade elever och en bra personalgrupp. Det visste jag ju innan men fick det bekräftat i rektorsrollen.

Här kan du läsa Skolinspektionens kvalitetsrapport från vår skola.

Vad ser du som den största utmaningen just nu?
– Det är en utmaning som inte bara gäller vår skola utan många andra, vilket jag blev varse på rektorsutbildningen. Det är skolnärvaron, vilken är grunden för att eleverna ska lyckas, nå målen och få en examen. Ibland behövs stöttande insatser runt eleven, kanske medicinsk behandling och alltid ett socialt sammanhang och trygghet.

Vad har du för förväntningar och förhoppningar inför det här läsåret?
– Vi ska jobba vidare med tryggheten, även detta läsår. Alla elever ska känna sig trygga och hemma här på skolan. Vi ska fånga upp dem direkt så att de känner att de har sin plats här. En skola står aldrig still utan måste utvecklas efter de elever vi har, och deras behov.

Kommer något att förändras?
– Vi är i gång med utveckling av det individuella alternativet, IMA, så det kan man hålla utkik efter framöver! Vårt starka koncept inom barn och fritid fortsätter med såväl Yrkbas och Yrkesintroduktion samt det nationella Barn- och fritidsprogrammet.

Har du en hälsning till nya och gamla elever och deras vårdnadshavare?
– Fråga, fråga, fråga! Ett gott samarbete mellan hem och skola är mycket viktigt. Därför önskar jag verkligen att alla vågar höra av sig, ifrågasätta, kritisera och lita på oss. Hellre ett samtal för mycket än att samla på sig missnöje. Och välkomna till höstens infoträffar med fika!

Infoträffar för vårdnadshavare
12 september klockan 17.30-19 för vårdnadshavare till elever på Barn- och fritidsprogrammet, plan 5.
13 september klockan 17.30-19 för vårdnadshavare till elever på IMA, plan 3.
Adress: Hästholmsvägen 28, Nacka. Hållplats: Henriksdal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *