17 november

- Det är roligt att vara vuxen

I våras sprang Emelie ut från Danvik Centers trappa mot den ljusnande framtid, med en yrkesexamen i handen. Hur blev det? Läraren Lena Tallberg åker till Jensens förskola på Östermalm och möter en ung kvinna som tagit ett stort vuxenkliv.

– Här jobbar jag! säger Emelie och öppnar dörren.

Klockan är kvart över fyra, vilket betyder att värsta rusningstiden för hämtningar är över och Emelies arbetsdag är slut. Hon bär en mörk väst med Jensen-loggan och mörka byxor. Koncernen har en klädkod för anställda.

– Men t-shirten får vara i valfri färg, säger Emelie med ett skratt.

Hon gillar det Jensen står för och berättar om ”clean school” som innebär tydliggörande lärstruktur. ”Lite som på Magelungen”, enligt Emelie, som visar färgsorterat lekmaterial, bildstöd på leksaker och olika lärcirklar som pedagogerna jobbar med. Emelies är ansvarig för lärcirklarna om hälsa och om omvärlden.

– Hälsa innebär mycket rörelse och dans. Vi går ofta till Humlegården för utelek. Omvärlden kan handla om allt från integritet, typ ”stopp min kropp” till temat utryckningsfordon som ambulans och brandkår. Jag berättade en egen historia för barnen om när jag fick en glasdörr över mig för några veckor sen och åkte ambulans.

En pappa knackar på dörren och frågar efter ett par strumpor. Emelie räcker fram en låda och säger: ”Här är strumplådan! Vilka är era?” Hon uppträder professionellt och självsäkert. Det har ju inte ens gått ett halvår sen studenten, och Emelie är nu en tillsvidareanställd barnskötare med ansvar och planeringstid, en som fått beröm för sitt bemötande gentemot såväl barn som vuxna, en ung vuxen som bor hemma och sparar till framtiden.

– I somras sökte jag massor av jobb. Och så hamnade jag här!

Hon blir allvarlig och minns grundskolan där hon inte fick den hjälp hon behövde. Emelie hade inlärningssvårigheter. På Facebook hade hon sett något om att det fanns en resursskola med barn- och fritidsprogram, visade sin mamma och sökte.

– Magelungen gymnasium Danvikstull var räddningen i mitt liv! Jag hade inte klarat gymnasiet annars.

Förutom att Emelie gick ut med en yrkesexamen, har hon också en hel del annat med sig i bagaget från gymnasieskolan. Hon minns begreppen från ämnet hälsopedagogik och använder ofta sina gamla APL-uppgifter som hon sparat. Många ämnen kommer till vardaglig nytta, inte minst då Emelie och hennes kollegor skriver i en blogg för föräldrarna där de berättar om dagen, aktiviteter, vilka som deltog och om vilka delar av läroplanen som var aktuella.

Emelie är yngst på jobbet, och hon tycker att arbetsgruppen är en perfekt matchning. En del har även blivit vänner privat och det händer att de har AW.

– Det är roligt att vara vuxen, konstaterar hon och beger sig hemåt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *