21 februari

Rasterna hos oss

Hur långa är rasterna och vad kan en hitta på hos oss då det är dags för rast? I det här blogginlägget kommer du att kunna läsa om rasterna hos oss på Danvikstull.Inledningsvis kan sägas att just rastaktiviteter är ett vanligt förekommande ämne på skolans klassråd. Många elever vill kunna spela biljard eller pingis på lunchrasten. Det har tyvärr varit svårt att få till, främst på grund av platsbrist, men skam den som ger sig! Vi har kreativa elever som skapat temporära pingisbord, personal som styr upp olika rastaktiviteter och ett elevråd som ständigt engagerar sig. Det finns absolut utvecklingspotential vad gäller rastaktiviteterna hos oss, men vi har redan kommit en bra bit på vägen. Det gäller inte minst den längre lunchrasten.

Lunchrasten


Varje dag, efter mentorstiden, påbörjas lunchrasten som är 45 minuter lång. Mat och en generös salladsbuffé från restaurangen i huset finns då framdukad på både plan 3 och 5. När eleverna har ätit sig mätta kan de spela en omgång Uno eller något annat spel. De elever som istället vill få frisk luft samlas på plan 0 klockan 12:00 och ger sig ut på en rask promenad uppför Henriksdalsbergets trappa. Denna rastaktivitet är förmodligen den med flest hälsofördelar (se bilden). På lunchrasten har vi även en kreativ verkstad i bildsalen, plan 3, där en kan rita och måla på ett nytt eller pågående konstprojekt. Vi har, som tidigare nämnts, även rastvakter som cirkulerar varje lunch för att säkerställa att skolmiljön är trygg.

Den vanliga rasten

Den vanliga och mest frekventa rasten är 10 minuter lång. Det är lagom med tid för att hinna fylla på med ny energi (ta en kopp varm dryck eller en c-vitaminladdad frukt), röra sig lite eller gå på toaletten. Det finns en tanke med att rasten är 10 minuter och inte längre. Tanken är att eleverna inte ska hinna gå iväg allt för långt eftersom det då finns en risk för sen ankomst till nästkommande lektion. För många är det även tryggt att veta att varje rast alltid är 10 minuter lång.


Att ta kortare och ibland även längre raster är viktigt för att orka med sina studier. I skrivande stund är det fredag och snart tar våra elever ett välförtjänt sportlov. Vi har förvisso lovskola för de elever som vill och är i behov av det, men förhoppningsvis kan samtliga elever ändå vila ut. Vecka 10 ses vi alla utvilade och taggade igen!Av Alexandra Nordberg