1 mars
” Roligast är att få vara med och se den fantastiska utvecklingen som ungdomarna och deras föräldrar gör när de får det stöd som vi erbjuder, det är en sån belöning. “
Vi har intervjuat Camilla Jonesson som är enhetschef för Magelungens öppenvård i Gävle. Här berättar hon om arbetet med programmen Funka Familjehem och Funka Behandlingsfamilj.
Vilka är ni som arbetar på öppenvården i Gävle?
Jag har arbetat på Magelungen i 12 år och jag startade upp enheten i Gävle. Idag är tre behandlare anställda, Micke, Per och Sofia. Micke är KBT terapeut, steg 1, med inriktning beroendeproblematik och han har varit hos oss sedan 2018. Per är också KBT terapeut, steg 1, och har arbetat här i sex år. Innan arbetade Per länge inom vuxenpsykiatrin och han har bland annat god kunskap om ångestproblematik. Sofia började hos oss i september 2021. Hon är socionom och har arbetat länge med att utreda barn och unga inom socialtjänsten.
Vad arbetar ni med på er enhet?
Vi arbetar med behandlingsprogrammen Funka Familjehem, Funka Behandlingsfamilj och även programmen Funka Hemma och hemmasittarprogrammet, HSP. Vi utgår från ungdomen och föräldrarna i allt vi gör vilket är jätteviktigt. För oss är det också viktigt att vi får en god allians, att det blir äkta. Vi tar verkligen till oss ungdomarna och familjerna och vågar gå nära. Vi ser även att vi kan åstadkomma mer genom att arbeta på fler arenor än att bara mötas i ett samtalsrum på kontoret.
Vad är roligast i jobbet?
Roligast är att få vara med och se den fantastiska utvecklingen som ungdomarna och deras föräldrar gör när de får det stöd som vi erbjuder, det är en sån belöning. Sen är det också roligt att få vara på en arbetsplats som består av så många eldsjälar. Jag trivs med att få tänka utanför boxen och att hela tiden ha fokus på ungdomarna och deras föräldrar. Det kräver att man vågar möta familjerna där dem är. Vi har också väldigt roligt på jobbet, och det är en öppen atmosfär där alla vågar komma med nya idéer. Många blir kvar länge på Magelungen.
Vad kan vara utmanande i arbetet?
När det gäller insatsen Funka Behandlingsfamilj kan en utmaning vara att det är många personer som ska dra åt samma håll. Sen när vi får till det är det en otrolig tillfredsställelse och väldigt roligt. En annan utmaning kan vara att det “alltid” händer saker. Jag har en lapp på mitt skrivbord med orden ”Sitt lugnt i båten” som vi påminner oss om vid de tillfällena. Vi har också ledorden ”Stå upp, stå ut och stå kvar” och det är ju det som det handlar om i ett förändringsarbete. Vi alla behöver stå ut och stå kvar när det uppstår utmanande situationer.
Hur ser du på insatserna Funka Familjehem och Funka Behandlingsfamilj?
Det är ett jätteroligt arbete och väldigt kul att få till en teamkänsla med familjerna. Det är ett enormt engagemang hos familjerna som vi arbetar tillsammans med och det krävs av dem att de har förståelse för att det är ungdomar med stora behov. Förutom hjärta och engagemang krävs uthållighet och mod att stå kvar.
Vad kan du säga om resultatet av behandlingsinsatserna?
Att se att det faktiskt fungerar även efteråt på hemmaplan är så roligt. Det kan vara ungdomar som innan placeringen inte alls varit i skolan. De kan få med sig att de är smarta och att de faktiskt kan. Ibland kan det vara första gången de har fått den erfarenheten, den bilden av sig själva. De får med sig att med rätt förutsättningar så kan man faktiskt lyckas. Sen har vi också exempel där vi inte kunnat fullfölja behandlingen av olika anledningar vilket såklart är en enorm frustration. Trots det kan vi se att ungdomen och föräldrarna även haft en fungerande och positiv tid under placeringen och det är en viktig erfarenhet som de tar med sig.
Har du något tips till blivande familjehem och behandlingsfamilj?
Ett tips är att familjerna behöver vara inställda på att resultaten kan dröja. De kommer tillsammans med ungdomen ta sig igenom ganska mycket svårigheter där de behöver stå ut. Man vill ju ofta ha de snabba resultaten men det kan ta tid och det är värt det. Det är som med Tove Janssons bok, Det osynliga barnet, där familjen verkligen behöver jobba, innan en liten liten fot börjar synas.
Tack Camilla för att vi fick intervjua dig!
Om du som läser har några frågor till Camilla Jonesson så ring på tel:070-3025011 eller mejla på camilla.jonesson@magelungen.com