5 april

Konsten att jobba hemifrån

Med anledning av rådande situation är det idag många människor som arbetar hemifrån helt eller delar av sin totala arbetstid. För vissa är detta inget nytt eftersom man redan innan detta med corona slog till gjorde det, medan det för andra är en helt ny situation. Vissa tycker att det går hur enkelt som helst medan andra har lite svårt att få till det. Detta beror såklart på vem man är, vad man har för arbetsuppgifter, tidigare erfarenheter, familjesituation och såklart hur förutsättningarna att faktiskt sköta sitt jobb hemifrån ser ut. Bor man ensam kanske det är lättare än om man har hemmavarande barn som behöver hjälp med studier eller pockar på sin förälders uppmärksamhet av annan anledning och har man ett kontor eller arbetsrum att stänga in sig i kanske det går lättare än om man är lite trångbodd och helt plötsligt måste försöka att skapa sig en arbetsplats eller arbetshörna någonstans i hemmet.


Oavsett vem man är och hur situationen ser ut så tror jag att tricket är att försöka hitta rutiner och vanor som gör att man kan fokusera på jobbet så mycket man bara kan trots att man rent fysiskt befinner sig i sitt hem där man vanligtvis brukar göra andra saker än att kanske just jobba. Jag tror även att det är bra att vara lite snäll mot själv och inte tänka att en inte ska kunna prestera lika bra som vanligt eller vara precis så effektivt man kanske är en vanlig arbetsdag eftersom förutsättningarna faktiskt ser lite annorlunda ut. Även om det inte saker i den fysiska arbetsmiljön som stör så kanske en oroar sig lite mer än vanligt på grund av den märkliga situation vi befinner oss i just nu. Helt enkelt tänka ”good enough” och göra sitt bästa utifrån de förutsättningar en har och vara nöjd med det. Tänka att denna situation förhoppningsvis gör över inom sinom tid och att ett dåligt samvete inte är särskilt hjälpsamt i nuläget. Fokusera på allt bra en faktiskt gör under en arbetsdag och ge sig en klapp på axeln då en skiftar över från jobb till hemmaliv. För jag tror att det är just det vi behöver klara av att göra. Att rent mentalt kunna skifta mellan dessa två situationer samt försöka medvetandegöra för sig själv när man gör vad. Har man ett kreativt yrke kanske jobbidéer och lusten att jobba kommer när en är ledig och om så är fallet får en väl bara sätta ord på det.


Nu är ju jag inte någon superexpert inom detta område men tänker att ingen kanske är det ännu eftersom detta med corona och en pandemi som sveper över världen är en helt ny situation för os alla just nu och alla enkla tips vi kan dela med oss så snart som möjligt kanske gör att vi lättare klarar av att hantera detta tillsammans. Det här med att arbeta hemifrån är dock inte en helt ny företeelse för mig eftersom jag tillhör den skara som gjorde det med jämna mellanrum redan innan corona slog till och eftersom jag gjort det lite till och från de senaste åren har jag hunnit samla på mig lite erfarenheter kring vad som är viktigt för att det ska funka så bra som möjlig, i alla fall för mig för mig. Och eftersom jag tänker att jag inte är särskilt olik många andra delar jag gärna med mig av mina små strategier och knep. Jag tänker nämligen att det kanske finns någon eller några av er som tycker att detta med att jobba hemifrån inte är helt enkelt utan att det rent av är lite svårt att få till en bra balans mellan arbetsliv och hemmaliv eller någon jag vill kalla hemmajaget eller jobbjaget. Det vill säga den del av en själv som har största fokus på jobb alternativt det som sker i privatlivet eller hemmalivet. Dess två går ju såklart samman eftersom man är en och samma person men de flesta av oss brukar ändå kunna skilja på den man är på jobbet respektive den man är då man är hemma.


Att det kan bli svårt att balansera sina två jag eller dessa två situationer kan bero på många olika saker, exempelvis att man delar sitt hem med andra (exempelvis familjemedlemmar) och istället för att jobba blir man att tjafs lite om vem som ska ta ut soporna, vad man ska äta till middag, eller varför de andra inte torkar av diskbänken efter sig. Det kanske handlar om att en har svårt att fokusera på den uppgift man håller på med för att man istället tänker på dom där dammråttorna som kikar fram under soffan. Eller att man sitter och tänker på att man borde tvätta dom där superlortiga fönstren, springa till närmsta affär för att köpa mer tvål innan den tar slut, eller vad än nu det kan vara som gör att ens fokus hamnar någon annanstans än där det ska vara. Det finns såklart många andra anledningar till att det kan bli svårt att hålla fokus på jobbet, men jag tror ni förstår vad jag menar.


Det finns även många olika sätt att hantera dessa störningsmoment på men mitt sätt att göra det på som hittills har fungerat väldigt bra väldigt är att jag försöker göra så kallade. mentala omställningar, det vill säga jag rent aktivt försöker träda ur mitt hemmajag för att gå in i mitt jobbjag. Detta sker vanligtvis för de flesta människor lite omedvetet under den tid man beger sig till jobbet resp. tar sig hem från jobbet. Men eftersom arbete hemifrån innebär att man redan är på sin arbetsplats kan det vara bekymmersamt att få till detta skifte om en inte går in för det lite aktivt.


Den strategi jag själv brukar använda mig av är att jag rent fysiskt ser till att få till denna mentala omställning med hjälp av en kroppslig förflyttning. Det vill säga lämna hemmet för att bege sig till arbetet och vice versa. Rent konkret innebär det att jag varje dag börjar min arbetsdag med att rent faktiskt gå till jobbet och sedan avslutar med att gå hem från jobbet. Jag tar således en liten morgonpromenad för att komma in i rätt ”jobbmood” och en eftermiddagspromenad för att hamna lite mer i ”hemmamood”. Detta är även ypperliga tillfällen att få frisk luft, lite motion, få igång såväl både kropp som knopp och som vi alla vet är detta med friskvård vara extra viktigt nu för att vi ska orka möta den utmaning vi står inför. På väg till jobbet kan en passa på att tänka igenom sin dag, hur den ska läggas för att den ska bli så bra som möjligt och på vägen hem kan en tänka hur väl det fungerade. Reflektera över om något behöver ändras/justeras till nästa dag och så vidare. Då en gjort detta ett tag börjar man vanligtvis finna rutiner och vanor som funkar och arbetet flyter förhoppningsvis på bättre och bättre för dag. En får på vägen hem från jobbet även en bra chans att tänka på middagen eller kvällens aktiviteter lite mer aktivt, det vill säga gå in i sitt hemmajag eller hemmasituation.


Eftersom jag tycker att mitt jobb är så otroligt roligt och att jag har förmånen att just nu ha arbetsuppgifter som lämpar sig väl för hemmaarbete är det inte alltid så lätt att släppa jobbet trots denna mentala och fysiska runda. Å andra sidan tänker jag att det inte är ett krav eller måste så länge en får till en bra balans mellan arbete och privatliv eller arbete och vila ändå. Samtidigt värnar jag kanske lite mer om vila och familjeliv just nu eftersom jag har en familj som jag bryr mig om och gärna vill få till god samvaro med. Och som vi alla vet brukar en kunna hantera eventuella irritationer och frustrationer lite bättre då vi är utvilade. Att lägga tid och energi på att bråka med sina nära och kära är kanske inte det som ska prioriteras i detta nu. Det är även genom min familj jag får mycket idéer och tankar kring detta med undervisning, lärande och skolutveckling eftersom även de på olika vis befinner sig i eller arbetar i det svenska utbildningssystemet.


En annan bra rutin för att komma i rätt jobbmood är att gå upp i vanlig tid och bete sig som om man ska gå till jobbet. Jag tar exempelvis en dusch, äter min frukost, dricker mitt kaffe, läser min morgontidning, sminkar mig, gör i ordning håret, sätter på mig rena kläder etc… Allt för att känna mig jobbredo och inte ”sunka” till alldeles. Detta har jag hört är ganska vanligt, vissa klär även upp sig i slips och kostym och jag tänker att det är upp till var och en, det centrala är ju att en kan jobba så bra som möjligt och om det kräver kostym, ja på med den. Själv kan jag dra på mig en färgglad kavaj eller spruta på mig lite mumsig parfym ibland för att pigga upp tillvaron lite. Blir liksom roligare att jobba då.


När jag sedan kommer till jobbet har jag även här en mängd olika rutiner för att få det flyta på så bra som möjligt. Jag har exempelvis mina fasta arbetsplatser för att jag ska slippa tänka på vart jag ska sitta och att ställningen lämpar sig bra för arbetsuppgiften. Vanligtvis sitter jag vid köksbordet eftersom det är bra ljus och en skön ställning om jag ska skriva eller ha digitala möten. Om det är eftermiddag eller kväll ( ja…ibland jobbar jag någon timme på kvällen för att inspirationen kommer) och arbetet handlar mer om att läsa en rapport, läsa in sig på ny forskning eller ge respons på någon kollegas text, ja då kanske soffan passar bättre eller nu när värmen kommit kanske det blir balkongen. I största möjliga mån försöker jag undvika att arbeta i sängen eftersom jag tänker att det är bra att ha någon plats i hemmet där en inte jobbar, utan bara är ledig. Vet att detta kan vara extra viktigt för människor som har svårigheter med sömnen, det vill säga många som arbetar i skolans värld…


Eftersom jag även är en person som älskar ”to do listor” ser jag alltid till att ha en sådan då min arbetsdag startar. Denna checkas kontinuerligt av under dagen. Det som är klart strykes och sådant som kommer till skrivs upp. Markerar vad som är viktigast att fokusera på, vad som eventuellt kan vänta om oförutsedda saker uppstår. Då jag går hem från jobbet summerar jag (som nämnes ovan) hur dagen var samt gör en mental ”to do list” för nästkommande dag som jag sedan skriver ner.


Ännu en bra strategi är att jag tar paus med jämna mellanrum (sitter absolut max en timme i sträck) reser mig, går ett varv runt huset, springer i trapporna, gör en kopp te eller helt enkelt gör lite övningar för att stretcha ut rygg, höfter eller vad det nu kan vara som känns lite stelt efter lite tid vid datorn. Ibland om jag känner mig frusen eller behöver få igång tankeverksamheten lite extra kör jag lite benböj framför datorn. Vanligtvis brukar dessa små pauser sammanfalla med byte av uppgift, skiftning i tanke eller vad det nu kan vara.


Eftersom jag (liksom de flesta andra) är en person som behöver energi i form av föda för att fungera optimalt ser jag även till att ta paus för lunch. Och eftersom jag inte vill lägga alltför mycket tid på att göra i ordning lunchen brukar jag tänka att det ska gå ungefär lika snabbt som om jag hade varit på min ordinarie arbetsplats. Lunchen intas i stort sett på samma ställe (på balkongen) vilket gör att jag slipper ägna tid och energi på att slippa fundera över var jag ska sitta. Detta gör även att jag får frisk luft och en daglig dos av D-vitamin. Tror även att det är bra att i största möjliga mån undvika att sitta framför datorn och äta eftersom vår hjärna faktiskt behöver lite vila för att fungera optimalt. Lunchen blir även ett bra tillfälle att tänka igenom det en gjort fram till nu och vad eller hur en ska gå vidare. Efter lunch brukar det bli en kort, rask promenad för att ställa om till arbete igen och sedan tar eftermiddagens uppgifter vid.


En liten utmaning jag stött på de senaste veckorna när betydligt fler människor befinner sig hemmavid är att en ibland kan stöta ihop med extremt trevliga och pratglada grannar. I vanliga fall, det vill säga när jag är mitt hemmajag har jag ingenting emot mina grannar, tvärtom, gillar dem skarpt och kan bli ståendes länge ibland och surra om allt möjligt. Men när jag nu jobbar hemifrån på heltid, har varit ute på en kort runda för att få luft och har huvudet fullt av tankar på hur jag ska gå vidare i en kämpig eller lite utmanande arbetsuppgift så är jag kanske inte direkt så sugen att stå och prata ute i trapphuset. Mitt sätt att lösa detta på har hittills varit att jag är tydlig med att jag är på jobbet och att jag har lite bråttom in på ett möte. Ibland kan detta vara sant för att jag har ett digitalt möte inbokat men ibland är det en så kallad vit lögn. För att stilla mitt dåliga samvete brukar jag tänka att jag tar igen det nästa gång vi ses samt att min vita lögn kanske inte var en lögn eftersom det kanske var ett möte med min text eller min dator jag hade i tanken.


En annan utmaning jag stött på de senaste veckorna har varit att fler medlemmar i min familj nu helt plötsligt arbetar hemifrån och att jag inte lägre är själv till största del ( såsom det var tidigare) och för att inte riskera att hamna för mycket i hemmasituationer”med allt ifrån familjetjafs som disk och dylikt har vi väldigt snabbt skapat lite gemensamma jobba- hemma regler och rutiner. Exempelvis vem som sätter på diskmaskinen, vem som tömmer den etc. Vi försöker även att synka så att den som behöver kunna stänga en dörr och ha ett jobbmöte eller ett seminarie helt ostört kan ha det. Tycker i ärlighetens namn att detta gått förvånansvärt bra. Vet inte om det har att göra med att jag tänker på oss lite i termer av att vi under dagtid är kollegor som delar arbetsplats och att vi behöver förhålla oss lite mer professionellt till varandra.


Eftersom det är viktigt för mig att ha fint på mina arbetsplats ser jag även till att alltid ha fräscha blommor på mitt skrivbord( tänk köksbord) samt göra det lite trivsamt i största allmänhet. Har exempelvis en extra fin kopp som jag dricker ur och lyxar ibland till mina små pauser med en ”gofika” som kan bestå av en kopp rykande hett kaffe och en frasig croissant. För att slippa tänka på att städa har jag tidigare alltid städat kvällen innan jag jobbar hemifrån men eftersom jag jobbar hemifrån på heltid nu så funkar ju inte den strategin så bra längre. Det jag gör nu som även det fungerar bra är att jag tänker att detta både är min arbetsplats och mitt hem nu och eftersom det inte finns en städerska här ( som det finns på jobbet) får jag vara min egen städerska och helt enkelt tänka in en liten del av städningen i min arbetstid. Detta handlar inte om att jag storstädar utan mer att jag kanske tar ett varv med moppen på köksgolvet då jag behöver lite tankepaus eller rörelsepaus eller att jag torkar av köksluckorna i samband med lunchen (vilket jag förmodligen även hade gjort på min befintliga arbetsplats om det var kladdigt). Jag kan även köra en tvättmaskin med handdukar eftersom det blir betydligt fler byten av dessa då en tvättar sina händer som en tok flera gånger under en dag.


För att minska risken att känslan av isolering eller avsaknad av samhörighet, sammanhang ska uppstå försöker jag även ha minst ett möte per dag då jag pratar med mina kollegor eller medarbetare över Teams. Ibland tar vi även en kaffe ihop och lägger några minuter på att bara surra om väder och vind som vi vanligtvis gör då vi ses på jobbet.
För att undvika att falla in i någon slags tristess, eller att tappa tidsuppfattningen helt försöker jag även få till lite olika rutiner för olika veckodagar.För att känna att helgen närmar sig brukar jag exempelvis alltid byta ut morgonpromenaden till en springtur på fredagar. Eftersom jag under flera år även försöker jobba lite kortare dag på fredagar för att få till den där helgkänslan försöker jag i största möjliga mån göra det även nu. Om jag känner att jag har saker kvar att göra som borde vara klart innan måndagen planerar jag hellre in lite arbete på söndagen då jag har haft lite tid att vila upp mig och hjärnan är på topp igen än sitter in i det sista på fredagen.


Och på tal att vila sin hjärna är det nu dags för mig att ta lite arbetspaus och njuta av denna soliga vårdag så jag får en chans att ladda om mina batterier och möta de spännande utmaningar och uppgifter som denna vecka bjuder på. Jag hoppas dock att det jag skrivit om här kanske kan få just dig att tänka till lite kring dina arbetsrutiner och vanor. Kanske har även du en massa bra strategier och tips som du vill dela med dig av. OM så är fallet gör du det i kommentarsfältet nedan.


Med detta vill jag säga tack för denna gång. Hoppas vi ses här på bloggen snart igen!


/ Susanne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *