12 februari

Välkommen till Magelungens blogg om Skolutveckling

Här kommer du kunna läsa om sådant som rör skolutveckling såväl generellt som lite mer ”Magelungen-specifikt”. Du kommer få ta del av tankar, funderingar och iakttagelser och såklart bjudas på en hel del teorier, verktyg och strategier som kan vara användbara i arbetet med att förändra eller förbättra skolan.

En fråga en kan ställa sig såhär inledningsvis är ju om det verkligen behövs ännu en till blogg på detta tema och jag som skriver detta anser ju såklart att det gör det annars skulle jag ju inte lägga ner tid och energi på detta. Dels anser jag att det behövs eftersom vi alla behöver göra vad vi kan för att skolan ska bli en bättre plats för såväl elever som för lärare, rektorer och övrig personal och dels tycker jag mig kunna se att det råder en massa märkliga föreställningar om vad skolutveckling är ( eller inte är) och hur en ska bete sig för att faktiskt få till stånd en utveckling eller förbättring i skolan.

Jag tycker mig även kunna se att det råder en hel del förutfattade meningar kring skolutveckling och vad vi som jobbar i skolan egentligen borde gör. Det är exempelvis inte ovanligt att en får höra att skolutveckling är någonting enkelt,  att det bara är att säga åt lärarna vad dom ska göra för att få lite mer ordning och reda i sina klassrum eller att en kan ta in en förändringsagent som styr upp arbetet  så att det går i linje med vad den senaste forskningen och de mest ”trendiga ” forskarna säger att vi ska göra.

Dilemmat är bara att det inte är så enkelt. Det finns liksom inga enkla lösningar eller några ”quick fix” utan detta med att förändra och förbättra skolan är någonting riktigt komplext och därmed ganska svårt. Samtidigt som det är komplext och svårt vill jag även tillägga att det är otroligt roligt, för annars skulle jag och många med mig inte slita på år efter år trots att förändringarna inte blir så ”himlastormande”. Lite mer exakt vad jag menar med detta kommer jag återkomma till och beskriva lite mer ingående i framtida bloggar så jag hoppas att du kikar in här igen.

Så här inledningsvis vill jag även tydliggöra att det inte kommer att presenteras några ”sanningar” på denna sida  utan det som skrivs här får stå för mig och är således färgat av den jag är, av det jag kan och av det jag gör.  Och vem är då jag som ligger bakom denna blogg? Jo, jag heter Susanne och jag jobbar som skolutvecklare/ specialpedagog inom Magelungens skolor och de senaste sex åren har jag drivit ett stort skolövergripande utvecklingsarbete som till sin helhet syftat till att förändra och förbättra vår skolorganisation. Under dessa år har jag lärt mig otroligt mycket om skolutveckling, dels genom att ha arbetat väldigt intensivt med det och dels genom att jag under dessa år haft förmånen att samarbeta med många kloka personer som jobbat med skolutveckling betydligt längre än vad jag gjort.

Innan jag började jobba med detta utvecklingsarbete drev jag flera mindre utvecklingsarbeten samtidigt som jag jobbade som lärare för elever i behov av särskilt stöd. Jag är utbildad grundskolelärare 4-9 samt har en specialpedagogutbildning och en hel massa påbyggnadskurser kring ex ledarskap, samt arbete kring och med barn i behov av särskilt stöd. Jag tycker som nämndes ovan att detta med skolutveckling är sjukt kul och jag tror att det kan bero på att jag gillar människor och att jag är intresserad av sådant som rör utveckling, förändring, undervisning och lärande.

Och om  jag ska vara riktigt ärlig så har jag nog på ett eller annat vis alltid varit intresserad av dessa frågor vilket lett till att jag under hela min yrkesverksamma karriär ägnat mig åt skolutveckling på nåt sätt. Jag tänker nämligen att det arbete en lärare gör i klassrummet tillsammans med eleverna eller tillsammans med sina kollegor i vardagen för att förändra och förbättra för så att elevernas förutsättningar att lära och utvecklas även ryms inom ramen för det som är skolutveckling även fast man kanske inte använder det ordet. Och ord för skolutveckling finns det många, liksom teorier, tankar, strategier, metoder och annat skoj.

Så om du liksom jag är intresserad av att förändra och förbättra skolan för att det ska bli en bättre plats för oss alla hoppas jag att du kommer tillbaks hit.

Allt gott och på återseende…

/Susanne

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *