22 mars

Varför gratis?

För en tid sedan höll jag i ett kostnadsfritt seminarium på temat hållbar skolutveckling. Under denna tillställning delade jag med mig av erfarenheter, tankar, funderingar, teorier, strategier och metoder som visat sig fungera bra i arbetet med att få till en skolutveckling som faktiskt leder framåt i rätt riktning, d.v.s att den är hållbar.

Deltagarna på detta seminarie var relativt få till antalet vilket gjorde att det fanns utrymme till såväl dialog som små samtals- och reflektionsövningar. Under seminariet fick de som var där även prova på några konkreta verktyg samt uppmanades att besöka vår hemsida och/ eller höra av sig till mig om de vill få tillgång till några mer eller om de hade ytterligare frågor.

Då tillställningen började gå mot sitt slut och vi sammanfattade och reflekterade tillsammans ställde en av deltagarna en lite oväntad men på många vis tänkvärd fråga. Hen undrade nämligen varför jag/vi i Magelungen delade med oss av vårt material, våra strategier, metoder och tips samt erbjöd dessa kostnadsfria seminarier trots att det var uppenbart att vi investerat såväl tid som energi och pengar i detta.


Denna fråga kom så plötsligt och eftersom jag blev lite lätt överraskad kom svaret rakt från hjärtat och jag kunde inte göra annat än att ge ett ärligt och uppriktigt svar. Nämligen det att vi i Magelungen erbjuder kostnadsfria seminarier och delar med oss av lite allt möjligt eftersom vi har en gemensam vision om att skapa hopp, göra skillnad och på olika sätt bidra till att barn och unga som misslyckats i skolan eller på annat vis har det kämpigt får det stöd och den hjälp de behöver och har rätt till.


Jag kände även att jag ville ge en förklaring till min lite mer personliga drivkraft, det vill säga den som gör att jag år ut och år in sliter på med det jag gör trots att jag inte alltid får betalt utan faktiskt gör en del saker gratis. Även detta går såklart i linje med en vilja att skapa hopp och göra skillnad och här är förklaringen lite mer specifikt att jag har en vision om att alla barn och unga ska få lyckas i skolan. Att vi en dag i framtiden ska ha en skola där alla klarar av det som krävs av dom, både på kort och lång sikt. Det vill säga att alla elever får möjlighet att lyckas i stunden med olika uppgifter eller övningar de tar sig an, att de får lyckas i sina dagliga utmaningar  så att de i långa loppet klarar av skolan, kan ta sig in på arbetsmarknaden och få de liv just de drömmer om.


Jag tror i grund och botten att detta är möjligt men att det krävs en hel del för att vi ska nå dit och en viktig del är just detta med att kunna dela med sig och bjuda på saker som visat sig vara framgångsrika utan att alltid behöva ta betalt. Jag tänker att belöningen om vi gör det är att vi tillsammans bygger ett samhälle där våra barn och unga (och även vi vuxna) mår bättre, är bättre rustade för framtiden samt känner sig såväl inkluderade som delaktiga i den tid och i den värld som är deras.

En viktig del i detta är även att våga släppa lite på prestigen, skippa konkurrensen, samarbeta för elevernas bästa och på ett lite enkelt sätt bjuda på eller dela det en har utan att det är ”tip- top”. Med tanke på vad vi i Sverige (och övriga världen) befinner oss i just nu så tänker jag att detta är extra viktigt just nu eftersom ekonomin i detta land med stor sannolikhet kommer bli en aning ansträngd framöver och om vi då kan hjälpas åt för att minimera eventuella skador kommer vi nog må lite bättre även om det kostat oss lite ”gratisarbete”.

Så om du nu är intresserad av att komma på ett kostnadsfritt seminarie för att lyssna på, tala om och tänka kring detta med att åstadkomma hållbar skolutveckling eller få till det här med inkluderande undervisning så att fler elever kan lyckas i skolan rekommenderar jag dig att läsa mer eller anmäla dig här:
https://magelungen.com/akademi/typ/kostnadsfria/hallbar-skolutveckling/

Tillsammans gör vi skillnad…


/ Susanne

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *