Intervju med Wilmer: ”Jag känner hopp igen”
Att få rätt hjälp har gjort jättestor skillnad för mig. Jag känner hopp igen. Innan mådde jag väldigt dåligt.
Det säger Wilmer Aryan, 21 år som fått Magelungen BO – Magelungens stödboende, för att komma på rätsida med livet. Över i princip en natt förändrades hela hans liv och inte minst framtidsdrömmarna. Han var 12 år när han tillsammans med sin familj flydde från kriget i Syrien till Turkiet.
Wilmer Aryan, 21 fick stöd av Magelungen BO.
– Från att ha haft det bra blev vi plötsligt en fattig familj. Jag och mina syskon fick börja jobba för att försörja min familj, berättar Wilmer Aryan.
Han arbetade hårt med att tillverka äggkläckningsmaskiner samtidigt som han gick i skolan.
– Det var en svår tid. Lönen var jättedålig och mina drömmar om att bli skådespelare var helt borta. Jag mådde väldigt dåligt då och kände inget hopp alls.
Familjen fick så småningom möjlighet att komma till Sverige. Men till saken hör även att Wilmer hamnade i en tung konflikt med sin egen familj när han som 17-åring valde att komma ut som homosexuell.
– Det var stora problem, mycket bråk och konflikt. De ville inte acceptera att jag var gay.
Han tappade kontakt med familjen och Wilmer hamnade i ett familjehem i Stockholm. Så småningom fick han kontakt med Magelungens stödboende som hjälper unga vuxna att komma ut i en fungerande vardag med allt vad plugg, jobb och boende innebär.
– Jag fick prata med en coach tre gånger i veckan. Det var svårt att öppna sig först, men sedan tänkte jag att de här människorna är här för att hjälpa mig. Så fick jag kontakt med flera personer jag kände förtroende för. Till slut pratade vi om allt jag varit med om. Jag kände mig trygg.
Anton Schönbeck, samordnare på Magelungen Bo, är en av dem som följt Wilmers resa och sitter med under intervjun som görs på Teams.
Wilmer Aryan har genom kontakten med bland annat Anton hitta tillbaka till tron på både framtiden, sig själv och teaterdrömmen. Han fick hjälp att söka till Estetiskt program och nu går han sista året på gymnasiet med teaterinriktning.
Anton Schönbeck, Wilmer Aryan och Åsa Johansson under intervjun via Teams i maj 2021.
– Det är här jag vill vara. Jag kan vara mig själv. Magelungen har hjälpt mig med allt, utan dem hade jag aldrig fått den här chansen.
Idag är Wilmer stor på sociala medier, inte minst i mellanöstern. Med sina hundratusentals följare på Tiktok och tiotusentals Istagramföljare har han börjat fått en del mediala förfrågningar. Framför allt är han stor i länder som Libanon, Syrien och Egypten. Ett tv-produktionsbolag har precis hört av sig när vi pratar. Dessutom har delar av familjen börjat acceptera Wilmers sexuella läggning och de har tagit upp kontakten igen. Wilmer skiner upp när vi pratar om det.
I juni är det dags för Wilmer att flytta från Magelungen BO-lägenheten och han får en del stöd i bostadsletande av Anton Schönbeck, som följt Wilmer under flera år nu.
– Vi kan hjälpa till med bostadsköer, kolla ungdomskontrakt och annat, säger han.
Hur ser du på framtiden Wilmer?
– Det ser otroligt ljust ut. Livet är jättebra! Sverige är ett tryggt land som ger mig rättigheter som gay. Ingen har ögonen på mig. Magelungen har gjort jättestor skillnad för mig. Jag tycker allt som hänt i mitt liv de senaste åren är tack vare dem.
Vad ser du framför dig om fem år? – Då jobbar jag som skådespelare.
Magelungen BO – Förstärkt stödboende med tre olika stödboenden.
Målgruppen är unga vuxna, även placeringar enligt SoL och LVU. Vi arbetar med varierande problematik. Det kan vara neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, psykosocial problematik och riskbeteende för att utveckla missbruk eller kriminalitet. Vi tar även emot ensamkommande flyktingbarn/ungdomar samt unga med hedersrelaterad problematik.
I en BO- lägenhet bor unga vuxna i ett eget hushåll i form av träningslägenheter som ligger i vanliga bostadsområden. Lägenheterna har kök eller kokvrå, bad eller dusch. De är möblerade och basutrustade med husgeråd, tv, och telefon.
Den boende behöver acceptera det boendekontrakt som gäller för boendeformen och ha någon form av försörjning antingen via Magelungen BO:s försörjningsstöd, studiebidrag eller lön.
Tanken är ungdomen skall flytta till eget boende efter vistelsen på Magelungen BO. Boendeformen lägger vikt vid att utveckla de färdigheter som behövs för att kunna leva ” Ett Självständigt Liv – ESL”. Det är därför viktigt att redan från starten kartlägga vad den boende behöver träna på samt var den unga vuxna skall bo efter tiden i lägenheten.
Huvudfokus ligger på att relationen ska vara trygg och omhändertagande. Målet är att ungdomarna utifrån sin mognadsnivå ska utvecklas mot självständighet. Utöver fysiska träffar sker möten även digitalt där ungdomarna finns.
Personalen på Magelungen BO är högskoleutbildade med vidareutbildningar i kognitiv relationell psykoterapi, systemisk familjeterapi, utvecklingspsykologi, neuropsykiatri och anknytningskurser med mera.
Kort film om BO här: https://www.youtube.com/watch?v=izpExz5d2jc&feature=emb_title
Kontakt: Marie-Therese Ayoub Petersson, chef på Magelungen BO Stockholm
070 43 003 16
marie-therese.ayoub@magelungen.com
Mer info: https://magelungen.com/ovriga-insatser/stodboende/
Fakta/BO-stödnivåer:
- BO1, för unga som är i behov av ett begränsat stöd.
- BO2, för unga som är i behov av stöd.
- BO3, för unga som är i behov av ett omfattande stöd.
Här finns tillståndspliktigt stödboende i form av träningslägenheter i Stockholm.
– Idag får vi förfrågningar om unga med hög risk att återfalla i droger och kriminalitet. Det är nytt för oss. Tidigare har vi haft unga med psykosocial, relationell problematik, anknytningssvårigheter, trauman i botten eller ensamkommande. Vad får den gruppen för stöd nu?
– Vi antar att de inte har försvunnit.
Det säger Marie-Therese Ayoub Petersson, chef på Magelungen BO i Stockholm.
– Om de som hörs och syns mest också får mest hjälp blir det på bekostnad av de som inte märks lika tydligt. Om de här ungdomarna inte får det stöd de behöver i tid och innebär det i förlängningen högre kostnader för samhället men framför allt ett mänskligt lidande, säger Marie-Therese Ayoub Petersson.
Text: Åsa Johansson