19 maj

"Mina föräldrar uppmuntrade mig mycket att idrotta, men de ville att det skulle bygga på lust".

Vi har träffat Martin Pacek, före detta judospelare i svenska landslaget, med många fina prestationer och erfarenheter på sitt cv. Martin vet det mesta om rörelse och träning både för barn och vuxna, så därför tyckte vi att det var spännande att han ville ställa upp och svara på några frågor. Kanske får ni med er ett och annat tips på hur man får barn att röra på sig mer!

Vem är du?
Mitt namn är Martin Pacek, jag är 34 år gammal och bor i Stockholm tillsammans med min sambo och vår treårige son.  

Vad jobbar du med? 
Just nu studerar jag till systemvetare, men tidigare har jag varit elitidrottare på heltid och aktiv i svenska landslaget i Judo i 12 år. Vardagen var inrutad med två träningspass per dag med vila emellan. 200 dagar om året reste vi på träningsläger och tävlingar jorden runt och jag har deltagit i allt från OS till Grand Slam och VM. Det var en otroligt rolig period av mitt liv, men när jag fick barn ville jag vara hemma med min familj och började utbilda mig 

Hur såg det ut för dig med rörelse när du var barn?
Jag var ett väldigt aktivt barn och gillade att röra mig. Mina föräldrar uppmuntrade mig mycket att idrotta, men ville att det skulle bygga på lust. När jag var liten höll jag på med gymnastikfotboll och brottning. Vid sju års ålder började jag träna Judo. Jag hade dagen fylld med aktiviteter, skolarbete och sedan träning av olika slag. På fritiden spelade jag mycket streethockey utomhus med mina kompisar. Min pappa har också varit elitidrottare och vi både brottades och sprang tillsammans.  

Hur kom det sig att du satsade på elitidrott? 
Jag tror att all rörelse och idrott i barndomen skapade en lust och ett driv att fortsätta även i äldre ålder. Jag kom trea på senior-SM när jag var 15 och insåg då att jag faktiskt var bra på riktigt. Det var då började jag satsa ordentligt. Mina föräldrar stöttade mig till hundra procent och de var engagerade på olika sätt. 

Vilka fördelar tycker du kommer av att barn idrottar? 
I dagens samhälle sitter vi stilla mycket och jag tror att barn genom idrott får stimulans och utlopp för sin energi. Det kan vara alltifrån rörelse i fri lek till styrd lek så som kurragömma eller renodlad idrott. Det som är bra med organiserad idrott som till exempel Judo är att barn också får med sig disciplin, rutiner och struktur. De får också ett socialt sammanhang, vänner man tränar med och upplever saker tillsammans med. De får något som är större än det vardagliga och jag tror det bidrar till förbättrat mående.  

Har du några tips på hur man får barn att röra på sig mer?
Gör något tillsammans med ditt barn, antingen styrd lek eller riktig träning. Många idrottsföreningar har träningar där barn och föräldrar tränar tillsammans. Försök hitta aktiviteter som ditt barn tycker är roliga, det ska inte bygga på tvång utan glädje och lust. Prata med ditt barn och utforska. För barn i alla åldrar tror jag det viktigaste är att du som förälder engagerar dig på det sätt som passar dig och er familj. Det kan vara att följa med och titta, skjutsa eller delta, att ha kontakt med barnets tränare, lämna och hämta. Uppmuntra rörelse även i hemmet, träna tillsammans med ditt barn. Stick ut och spring tillsammans, hitta övningar eller träningspass på nätet.  

/Karoline

På bilden är Martin tillsammans med sina landslagskompisar. Från vänster, Marcus Nyman, Martin med sin son i knät och sedan Joakim Dvärby.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *