Projektet Ung Trygg
Projektet Ung Trygg utvecklar en intensiv och hemmabaserad insats för barn i kriminalitet.
Magelungen arbetar just nu med utvecklingsärenden och metodutveckling för en insats som riktar sig till barn och unga i eller på väg in i gängkriminalitet. Insatsens ges till den unge och hens familj i hemmiljö som alternativ till familjehemsplacering eller institutionsvård.
Insatsen innehåller intensiv ungdoms- och familjebehandling med ändamål att ge användbara verktyg och stöd för att bryta den unges deltagande i kriminalitet och kriminella nätverk, jobba för att motverka kriminogena faktorer samt stärka skyddande faktorer.
Insatsen anpassas efter den unges och föräldrarnas behov, motivation och förutsättningar.
Fokus ligger på att identifiera och förändra kriminella beteende- och tankemönster, stärka familjens resurser, öka ungdomens deltagande i prosociala sammanhang och anknytning till samhället samt att samverka med andra aktörer.
Behandlingen är målfokuserad, där specifika och mätbara mål sätts upp i samarbete med familjen. Dessa kan exempelvis handla om att minska umgänge med kriminella vänner, förbättra skolprestationer eller minska drogmissbruk.
Utformning, teorigrund och innehåll
- Manualbaserad.
- Riktad till unga på indikerad nivå där det alltså finns en känd och uttalad hög risk för fortsatt kriminalitet och gängkriminalitet.
- Multimodal där flera yrkesgrupper samverkar för att adressera den mångfacetterade problembilden.
- KBT-baserad kriminalitetsbehandling för att identifiera och förändra tankemönster samt att tillämpa ett beteendeterapeutiskt fokus.
- Ett feministiskt perspektiv för att adressera manlighetsnormer, verka för ett jämlikt föräldraskap som motverkar mäns våld mot kvinnor samt för att förstå hur könsnormer hänger ihop med våldsbenägenhet.
- Relationsskapande och arbete med den trygga anknytningen.
- Föräldrautbildande.
- Tillgänglighet dygnet runt för familjen under behandlingens gång. Denna intensiva form av stöd ger möjlighet att snabbt ingripa om problem uppstår och att följa upp framsteg löpande.
- Teambaserat behandlingsarbete med en ungdomsbehandlare, en familjebehandlare och en behandlingsledare.
- Samarbete med andra viktiga aktörer runt ungdomen, såsom socialtjänst, skola, och eventuellt rättsväsendet, för att säkerställa att alla jobbar mot samma mål.
Hur långt har vi kommit?
Utifrån klarlagd problemteori har en programteori tagits fram som grund till utformandet av insatsens innehåll. Insatsens innehåll och processer utvärderas genom kliniska utvecklingsärenden som ett led att klarlägga och utvärdera programmets verksamma kärnkomponenter. Under inledningen av 2025 kommer fler utvecklingsärenden att startas upp i samarbete med kommuner i Stockholmsområdet.
Vill du veta mer om arbetet eller om möjligheten till att starta upp utvecklingsärenden. Ta kontakt med projektledare Kalle Dahlin.