Rapport 4 – Uppföljning dagverksamhet – Självbild.
Självbild efter genomförd behandling vid Magelungens dagverksamhet
- Självbilden efter behandling liknar den hos en normalgrupp och skiljer sig markant från subkliniska och kliniska jämförelsegrupper.
- Ungdomar som skrivs in på dagverksamheten uppger dock en mer positiv självbild, något som skulle kunna förklaras av att grupperna består av små heterogena urval.
- Inga statistiskt signifikanta skillnader finns mellan pojkars och flickors självbild.
- Höga värden på Anklagar, Hatar och Försummar har ett samband med stora beteendeproblem (YSR, se Forskningsrapport 3).
- Höga värden på Accepterar, Tycker om och Tar hand om har ett samband med höga värden på känsla av sammanhang (KASAM, se Forskningsrapport 3).
Johan Strömbeck, Ingemar Oldenvi och David Clinton
2011
Dagverksamheter för ungdomar med allvarliga psykiska eller sociala svårigheter som är i behov av stöd i sin utveckling är en allt oftare förekommande behandlingsform som är relativt outforskad. Utvärdering av denna behandlingsinsats är därför nödvändigt. Syftet med denna studie var att undersöka ungdomars självbild efter genomförd behandling på Magelungens dagverksamhet.
Ungdomarnas skattningar av sin självbild (den kraftiga gula linjen) i jämförelse med: 1) Inskrivning av nya ungdomar på dagverksamheten, 2) Uppföljning från behandlingshem (hämtade ur UNGFÖR, Forskningsrapport 2), 3) subklinisk depression, 4) Normalgrupp studenter, 5) Klinisk jämförelsegrupp: Unga bulimiker.
Självbild grundas i tidiga relationsmönster och kan ha stor betydelse för behandlingens gång och en ungdoms vidare utveckling. I denna studie fick ungdomar som genomgått behandling på Magelungens dagverksamhet (n=20) fylla i Structural Analysis of Social Behavior (SASB), ett väl utprövat självskattningsformulär som mäter åtta särskilda aspekter av självbilden. Andra etablerade mått på psykisk hälsa användes också. Resultatet tydde på att undersökningsgruppens självbild efter behandling motsvarade en normalgrupps självbild. Dessa resultat diskuteras i förhållande till olika jämförelsegrupper och metodproblem.