Resursskolan kan få en resursskolpeng
En av de viktigaste utredningarna inom skolområdet i Sverige pågår just nu – den om nationell skolpengsnorm. Utredningen handlar om hur vi ska finansiera skolor och resursskolor. Ekonomi och resursfördelning skapar grundläggande förutsättningar för skolverksamheter. Alla barn har rätt till en fungerande skolgång, och därför är denna utredning otroligt betydelsefull.
Utredningen har fått ett specifikt uppdrag kring resursskolor. Man ska föreslå ett finansieringssystem som är hållbart. Magelungen har skickat in en skrivelse till utredningen, regeringen och utbildningsutskottet där vi föreslår införandet av en resursskolpeng (läs hela texten här).
Almega Utbildning är en av expertgrupperna i utredningen och de har nyligen skickat in en egen skrivelse som sätter fingret på vikten av att hitta en finansieringslösning för resursskolor (läs hela texten här).
Sammanfattning av Magelungens skrivelse:
Magelungen uppmanar utredningen att presentera följande:
- En resursskolpeng för resursskolor. Resursskolpengen bör ligga på minst 3,5 gånger den vanliga skolpengen. Magelungen föreslår ett spann mellan 3,5 och 4,5 gånger skolpengen, vilket baseras på den nuvarande kostnadsbilden för resursskolor i landet.
- Tydliga krav på resursskolor: I samband med framtagningen av en nationell resursskolpeng måste vi ställa grundläggande krav på resursskolornas organisation och stödåtgärder. Storlek på undervisningsgrupper, anpassning av lokaler, personaltäthet och särskild kompetens är de faktorer som utmärker resursskolor. Därför bör vi ställa kvalitetskrav på dessa områden och sedan integrera kvalitetsgranskningen i Skolinspektionens uppdrag.
Sammanfattning av Almega utbildnings skrivelse:
- Regeringen har lämnat ett tydligt direktiv till utredningen att lämna förslag på system för finansiering av resursskola,
- Resursskolan som begrepp är numera reglerad i skolförfattningarna, vilket understryker vikten av en lösning av finansieringsfrågan, för både fristående och kommunala skolor,
- Tilläggsbelopp som ersättning för elever i resursskola fungerar dåligt och tar inte hänsyn till resursskolans särskilda uppbyggnad med specialanpassade lokaler och specialistkompetens hos personalen, vilket ett förslag om en särskild finansiering av resursskolor kan lösa,
- Ett system för finansiering behöver utgå från en tydligare definition av resursskolans ansvar, uppdrag och elevgrupp, varför vi föreslår att utredningen, alternativt någon av skolmyndigheterna, tar fram förslag i det avseendet,
- Ett förslag till finansiering bör vara likvärdigt och långsiktigt för alla resursskolor och dess elever, oavsett huvudman. Vi föreslår därför att ett förslag till finansiering läggs för alla resursskolor oavsett om skolan är kommunal eller fristående, utifrån de nya definitionerna enligt ovan av resursskolans uppdrag.