Funka behandling i familjehem

Vad innebär Funka behandling i familjehem 
Funka Behandling i familjehem är Magelungens manualbaserade behandlingsinsats där behandlingen sker i kommunens egna familjehem eller konsulentstödda familjehem med målet att få svåra placeringar att hålla. Insatsen ges under en begränsad period där det bedöms finnas ett behov av en kompletterande behandlingsinsats, t ex i inledningen av en familjehemsplacering eller vid risk för sammanbrott. Insatsen kan ske helt eller delvis online om detta är funktionellt. 

Insatsen kännetecknas av hög intensitet. Behandlingen anpassas utifrån individuella behov och förutsättningar för att möjliggöra för den unge, dennes nätverk och familjehemmet att delta i förändringsarbetet, tex genom att arbete i familjehemmet, möta upp ungdomen i olika miljöer. Hög grad av flexibilitet där behandlingsteamet skapar förutsättningar för deltagande. Samverkar nära med skola, andra viktiga aktörer och leder förändringsarbete.   

Målgrupp
Insatsen riktar sig till familjehemsplacerade barn och ungdomar 0–18 år med svårigheter som påverkar placeringen. Insatsen erbjuds unga för att skapa förutsättningar för en hållbar placering där den unge kan utvecklas samt där familjehemmet har behov av stöd, kunskap och verktyg för att möta upp den placerade.  

Många av de barn och ungdomar vi träffar har neuropsykiatriska- och /eller andra diagnoser. Det placerade barnet kan ha olika egna svårigheter som t ex normbrytande beteende, kriminalitet, skolfrånvaro, trauma, psykisk ohälsa, affektutbrott och allvarlig beteendeproblematik. 

Hur går det till 
Behandlingsteamen består av två behandlare som har kontakt med ungdom, familjehem och nätverk flera gånger i veckan. Kontakt sker även mellan träffar och familjehemmet och föräldrar har tillgång till stöd via telefon på kvällar och helger. Utöver detta kan behandlingsteamet samverka med skola och andra vårdinstanser. 

Behandlingen är individualiserad utifrån kartläggning och beteendeanalys, skydds och riskfaktorer utforskas och behandlingsinnehållet anpassas utifrån behov. Individuella delar utifrån behov kan tex vara; 

  • Kriminalitetsprogrammet – Ett nytt vägval, för att få insikt om risker med kriminalitet 
  • Interventioner från Hemmasittarprogrammet-HSP för att öka skolnärvaro 
  • Tydliggörande pedagogik för anpassat stöd till ungdomar med NPF-diagnos  
  • Arbete för säkra och fungerande umgängen och hemmavistelser. 

För att skapa en hållbar placering får familjehemmet utbildning och handledning i bland annat funktionell analys, TMO, hållbar gränssättning, anknytning, risk och skydd, det tredelade föräldraskapet och kunskap om NPF. Det görs en planering ihop med familjehemssekreterare/konsulent.  

Behandlingsarbetet sker utifrån socialtjänstens mål. 

Exempel på inslag i behandlingen är färdighetsträning, öka anpassningar, motivera och stötta i att få insikt om risker med kriminalitet, öka skyddsfaktorer, hitta strategier för att minska konfliktnivån, få till en struktur och dagliga rutiner, hållbar gränssättning, öka skolnärvaron, stöd i att ha bra kamratrelationer och en bra fritid, positiv samvaro med familjehem och nätverk. 

Personalens kompetens 
Vi har mångårig erfarenhet av arbete med familjehemsplacerade barn och ungdomar och behandlingsfamiljsplaceringar. Vi har särskild kompetens inom NPF, skolfrånvaro, anknytning, trauma, psykisk ohälsa, normbrytande beteende, allvarlig beteendeproblematik och kriminalitet, att arbeta i familjer med svårigheter i samspel, hög konfliktnivå, bristande föräldraförmåga och våld i nära relation. Behandlare har vidareutbildning i bl.a kognitiv beteendeterapi (KBT), motiverande samtal (MI), mentaliseringsbaserad terapi (MBT), Tryggare barn och Ett nytt vägval/Kriminalitet som livsstil och våld i nära relation. 

Teoretiskt grund
Den teoretiska grunden är social inlärningsteori, anknytningsteori och systemteori. Insatsen är utvecklade utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet och bygger på Socialstyrelsens rekommendationer av stöd och behandling till målgruppen (Socialstyrelsen, 2021). Behandlingsinterventionerna är beteendeterapeutiskt orienterade och bygger på forskning om skydds- och riskfaktorer. Målet är att hjälpa såväl barn/ungdomar, föräldrar och familjehem till mer funktionella beteenden och positivt samspel. 

Funkaprogrammen är manualbaserade behandlingsprogram där arbetet sker multimodalt, intensivt, föräldrautbildande och har ett beteendeterapeutiskt fokus.  

Länk till Socialstyrelsens rekommendationer. 

Länk till metodguiden 

 

Här finns vi