NPF Rubrik



För familjer

Välkommen till Magelungens familjestödssida.
Här kan du som ung, förälder, närstående och vårdnadshavare få tips och råd om viktiga teman som rör dig själv eller dina närstående.

Magelungen har lång erfarenhet av att arbeta med barn, unga och deras familjer. På sidan finns information, tips och råd från oss på Magelungen men också vägledning och länkar till andra stödorganisationer.

På länkarna nedan kan du välja vilken typ av information som kan vara till hjälp för dig.

Om du som enskild vuxen eller förälder behöver terapeutiska samtal med syftet att vägleda och stötta kan Magelungen erbjuda stöd via vår samtalsmottagning. Till skillnad mot Magelungen övriga behandlingsinsatser tar samtalsmottagningen emot uppdrag även från dig som privatperson. Det innebär att du som enskild bekostar samtalsstöd själv.

SDQ

På den här webbsidan kan du som barn, ungdom eller förälder fylla i frågeformuläret SDQ. På svenska kallas formuläret för Styrkor och Svårigheter, och frågorna handlar om hur man som barn eller ungdom mår, vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra i vardagen. Föräldrar eller andra närstående kan också fylla i ett eget formulär om hur de uppfattar sitt barns mående och hur hen har det.

Det är vanligt att BUP eller första linjen hänvisar dig som barn/ungdom eller förälder till denna sida inför ett besök exempelvis. Då kan de tillsammans med dig titta på resultaten som du fyllt i.
 

Hur får man tillgång till Magelungens eller någon annan organisations behandlingsinsatser

Behandlingsinsatser går att ansöka om via Socialtjänsten. Merparten av Magelungens behandlingsinsatser är biståndsbedömda öppenvårdsinsatser. Vilket innebär att Socialtjänsten behöver ta ställning till om stödet till ett barn eller familj ska utföras av och med Magelungen.

För att få en ansökan beviljad krävs att handläggare på Socialtjänsten har god kännedom om er som familj och era behov av stöd. Detta görs genom en utredning utförd av handläggare på Socialtjänsten tillsammans med er som familj. Utifrån utredningen tar handläggaren sedan beslut om er ansökan ska beviljas eller ej. Socialtjänsten kan och får erbjuda annat stöd än just den insats ni ansökt om på Magelungen, så länge det stödet bedöms tillgodose ert behov.

För att ansöka om behandlingsinsatser eller stöd hos Socialtjänsten krävs endast att du eller ni tar kontakt, oftast med ”Mottagningsenheten” på Socialtjänsten. Det kan heta olika i olika kommuner. En ansökan kan göras muntligt eller skriftligt. Ett tips är att göra det skriftligt.
Ovan gäller även om du vill ansöka om exempelvis familjebehandling, kontaktperson hos kommunen eller om ni ansöker om stöd från någon annan organisation än Magelungen.