Kan man bli utmattad när man är ung och går i skolan?

Kan man bli utmattad när man är ung och går i skolan? 

Den 29 mars höll Magelungen Utveckling och Riksförbundet Attention ett webbsänt seminarium om stress, utmattning och vilken hjälp det finns för unga idag. Det var ett stort intresse för samtalet och vi har därför filmat det. Tyvärr ligger fokuset på bildspelet istället för på panelen i filmen men vi hoppas ni står ut ändå och lovar bättring till nästa gång.

Stress, stressrelaterad ångest och depression verkar öka kraftigt bland barn och unga idag, särskilt bland tjejer och de med NPF. Om man inte får rätt stöd kan långvarig stress leda till utmattning vilket ofta innebär en lång rehabilitering samt ett utanförskap i både skola och arbetsliv. 

Vad är det som skapar stress hos våra barn och unga vuxna samt vilka symptom kan det ge? Ska vi sjukskriva unga för utmattning? 

Medverkande:
Tinus, har själv varit utmattad under sin skolgång och delar med sig av sina erfarenheter. 

Lars Westerström, barn och ungdomspsykiatrier leg psykoterapeut med mångårig erfarenhet från BUP, som länge har lyft frågan om utmattning och unga. 

Susanne Berneklint, Riksförbundet Attention, projektledare för Arvsfondsprojketet Vägen tillbaka som arbetar med unga i problematisk skolfrånvaro och NPF.  

Mike Banks, specialpedagog på Magelungen gymnasiet Södermalm. 

Moderator är Marit Sahlström, pedagog och författare från Magelungen Utveckling.