Ta del av vårt nyhetsbrev för att få information om våra konstnadsfria seminarier, utbildningar, föreläsning, konferenser och event. Prenumerera »

Skolfrånvarokonferens – Göteborg

Skolfrånvaroarbete i praktiken
Den 9 och 10 december i Göteborg är det dags för Magelungens konferens om problematisk skolfrånvaro. Denna gång är fokus på det praktiknära arbetet.  

Magelungen har i 15 år arbetat med att ta fram metoder och även gjort ett kliniskt arbete för att hjälpa både verksamheter och framför allt ungdomar med problematisk skolfrånvaro. I den här konferensen vill vi öppna vår och även andra professionellas verktygslåda och titta på vad som verkligen fungerar – både vad gäller begynnande och mer omfattande och komplex frånvaro – oavsett om du arbetar inom skola, socialtjänst eller skolsociala team. 

Ur innehållet: 

  • Hur kan vi arbeta systematisk för att upptäcka de som riskerar att utveckla långvarig skolfrånvaro? 
  • Vilka insatser motverkar skolfrånvaro? 
  • Hur kan vi nå de som har svårt med talängslan och selektiv mutism? 
  • Hur planerar vi, genomför och utvärderar fungerande insatser? 
  • Hur arbetar vi systematisk tillsammans med hela familjen? 
  • Hur kan vi arbeta med de elever som både är högt begåvade och har diagnos inom NPF? 
  • Konkreta verktyg för att kartlägga skolfrånvaro 
  • Kost, NPF och skolfrånvaro – hur hänger det ihop? 

Varmt välkommen att anmäla dig!

 

Adress:
Johan på Gårdas gata 5A,
412 50 Göteborg

Föreläsare

Johanna Syrén – Om selektiv mutism och hur det påverkar skolmiljön. Johanna ger konkreta tips på hur professionella genom bemötande och anpassningar kan främja elevens kommunikationsutveckling. 

Johanna Syrén är grundare av Tala om tystnad – en nationell organisation för selektiv mutism. Hon har skrivit böckerna ”Selektiv mutism – en handbok för familjer och anhöriga” och ”Allt du vill säga – till dig med selektiv mutism”. 

Gustav Jonsson – Hur vi systematiskt kan identifiera riskfaktorer, genomföra insatser och utvärdera insatserna och hur vi med universell samt indikerad och selekterad screening kan förebygga problem och minska risker för skolfrånvaro. 

Gustav Jonsson - är leg. psykolog med erfarenhet från psykiatri, som skola och psykologiskt ledningsansvar (PLA). Gustav har arbetat direkt med elever med problematisk skolfrånvaro, samt med övergripande rutiner, riktlinjer och stödmaterial för systematik i arbetet med skolfrånvaro i Härryda kommun. 

Pia Rehn – När ovanligt högt begåvade elever misslyckas i skolan, hur ska vi göra då? Att kartlägga, planera, genomföra och bedöma en 2e-elevs kunskaper. 

Pia Rehn är författare, magister i pedagogik och handledare med specialisering i specialpedagogik. Pia arbetar idag som centralt verksamhetsstöd i Botkyrka kommun. 

Sara Ask – NPF och mat, hur hänger det ihop? Mat kan lätt bli krångligt för barn och unga med NPF och i värsta fel leda till skolfrånvaro. Sara går igenom fakta, anpassningar och råd för hur vi kan förstå och arbeta med NPF och mat. 

Sara Ask är leg dietist och författare. Hon har bland annat skrivit ”NPF-kokboken – om mat och ätande hos barn med autism och adhd. 

Fotograf Ulrika Pousette

Anna Lukic PilfalkSkolsköterskans roll i arbetet med elever med problematisk skolfrånvaro och hur vi kan integrera skolsköterskan verktyg och kunnande i elevhälsans praktiska och organisatoriska arbete.

Anna Lukic Pilfalk - arbetar som skolsköterska inom Magelungen och har tidigare arbetat på Karolinska Institutets kompetenscenter för forskning och utbildning kring NPF (KIND).

Susanne Hildman – Skolsköterskans roll i arbetet med elever med problematisk skolfrånvaro och hur vi kan integrera skolsköterskan verktyg och kunnande i elevhälsans praktiska och organisatoriska arbete.

Susanne Hildman - arbetar som verksamhetschef för elevhälsans medicinska insatser inom Magelungen och har 20 års erfarenhet av rollen som skolsköterska.

Sebastian Röhlcke –  

Sebastian Röhlcke – legitimerad psykolog med mångårig erfarenhet av att arbeta med elevhälsa både på skol- och kommunnivå. Sebastian är särskilt intresserad av skolutveckling, organisatoriska elevhälsoinsatser och evidensbaserad praktik.

Ia Sundberg Lax – Samverkan mellan hem och skola är avgörande för ökad närvaro. Hur gör vi för att skapa ett fungerande samarbete med vårdnadshavarna? 

Ia Sundberg Lax – Har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar. Hon har byggt upp Magelungens Hemmasittarprogram och är medförfattare till boken Hemmasittande elever och vägen tillbaka.

Johan Strömbeck

Johan Strömbäck – Hur kan vi kartlägga frånvaro? Johan går igenom formulären ISAP och SRAS, två välbeprövade frågeformulär framtagna av ledande forskare inom skolfrånvaro.  

Johan Strömbeck är forskning- och utvärderingsansvarig på Magelungen. Han är doktorand i psykologi vid Åbo akademi där han översätter och utvärderar tre instrument för kartläggning av skolfrånvaroproblematik. 

Oskar Hill

Oskar Hill – från kunskap om skolfrånvaro till praktik? Kunskapen kring skolfrånvaro ökar, men hur skapar vi verksamheter som kan omsätta kunskapen till praktik? 

Oskar Hill är utbildningsansvarig på Akademi Magelungen och har lång erfarenhet av både kliniskt och organisatoriskt arbete med skolfrånvaro. 

Ki Sjöblom

Ki Sjöblom  – Hur kan vi skapa fungerande relationer och samtidigt utmana de elever med omfattande frånvaro? 

Ki Sjöblom – är verksam inom Magelungen. Ki jobbar som rektor och har varit med att utveckla verksamheten ”klivet” som arbetar specifikt med ungdomar som har omfattande skolfrånvaro. 

Caroline Englund

Caroline Englund – Hur kan vi skapa fungerande relationer och samtidigt utmana de elever med omfattande frånvaro? 

Caroline Englund –  är verksam inom Magelungen. Caroline jobbar som specialpedagog och har varit med att utveckla verksamheten ”klivet” som arbetar specifikt med ungdomar som har omfattande skolfrånvaro.

Information

Datum
09 december - 10 december

Tid
09.00- 16.00

Ort
Göteborg

Mat och dryck
Frukost, lunch och lyxig fika ingår för de på plats.

Upplägg
Två dagar med föreläsningar av sakkunniga experter och workshops.

Pris
6900 kr exkl. moms

Anmäl dig