Ta del av vårt nyhetsbrev för att få information om våra konstnadsfria seminarier, utbildningar, föreläsning, konferenser och event. Prenumerera »

Tillbaka till skolan

kalender

Utgår från evidensbaserade metoder

Förebyggande närvaroinsatser

Hur vi organiserar effektiv elevhälsa

Verktyg för att lyckas i kartläggningsarbetet

OMSLAG_kostnadsfri5

Vi tar avstamp från den senaste forskningen om orsaker och riskfaktorer bakom skolfrånvaro. Sedan tar vi detta som utgångspunkt när designar elevhälsoinsatser som främjar närvaro och förebygger frånvaro på individ-, grupp- och organisationsnivå. Vi kommer även fördjupa oss i kopplingen mellan psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och skolfrånvaro. Dessutom djupdyker vi i konsten att kartlägga, analysera och åtgärda orsaker till skolfrånvaro på individnivå.

Vidare kommer vi att rikta in oss på de elevhälsoinsatser vi designar i syfte att främja närvaro och förebygga frånvaro. Dessa måste planeras, genomföras och utvärderas grundligt om vi ska nå resultat. Därför ägnas andra dagen av den här utbildningen åt konsten att leda och organisera skolans närvaroarbete. Vilka organisatoriska förutsättningar är avgörande för att lyckas? Hur kan elevhälsoteam, trygghetsteam och närvaroteam samverka i allt från analys av orsaker till utförandet av åtgärder? Vilka krav ställs på ledarskap och organisation när nya arbetssätt ska implementeras i skolmiljö? Detta och mer reder vi ut.

Utbildningen utgår från evidensbaserade metoder, tydliga fallexempel, konkret arbetsmaterial och du får med dig ett fylligt kurskompendium som du kommer att ha stor nytta av på din skola.

Utbildningens upplägg:

Dag 1:
– Gemensam kunskapsplatta kring problematisk skolfrånvaro
– Sambanden mellan skolfrånvaro, NPF och psykisk ohälsa
– Att gå från kartläggning till åtgärder i närvaroarbetet

Dag 2:
– Främjande och förebyggande närvaroarbete i skolan
– Att leda och organisera effektivt elevhälsoarbete
– Konsten att implementera nytt i skolmiljö, summering av utbildningen och avslutande reflektioner

Hotelltips här!

Varmt välkommen att anmäla dig!

Kursledare

Sebastian Röhlcke – legitimerad psykolog med mångårig erfarenhet av att arbeta med elevhälsa både på skol- och kommunnivå. Han har arbetat som skolpsykolog i Umeå, Nyköping och i Trosa kommun och har stor vana vid att fortbilda och handleda skol- och elevhälsopersonal. Sebastian är särskilt intresserad av skolutveckling, organisatoriska elevhälsoinsatser och evidensbaserad praktik.

Ia Sundberg Lax – lång erfarenhet av att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar. Hon har byggt upp Magelungens Hemmasittarprogram och är medförfattare till boken Hemmasittande elever och vägen tillbaka. Hon arbetar idag som specialist inom skolfrånvaroproblematik på Akademi Magelungen.

Information

Datum
20 februari - 21 februari

Tid
9-16

Ort
Stockholm

Plats(lokal)
Lumaparksvägen 7

Mat och dryck
Frukost, fika och lunch ingår.

Upplägg
2 heldagar, kl 09- 16. 20- 21 februari. Anmälan är bindande från och med 30 dagar innan utbildning. Utbildningen kommer att äga rum i hybridform och du väljer själv om du vill delta digitalt eller på plats på Lumaparksvägen 7 i Stockholm Anmälan är bindande från och med 30 dagar innan utbildning.

Pris
7900 kr exkl. moms

Pris på distans
6900 kr exkl. moms

Anmäl dig