Ta del av vårt nyhetsbrev för att få information om våra konstnadsfria seminarier, utbildningar, föreläsning, konferenser och event. Prenumerera »

Familjehemshandledning i praktiken 15hp

Vill du utveckla din handledning av familjehem, med metod som bidrar till konkret förändring i vardagen, för barnet och för familjehemmet?

Vi genomför tillsammans med Marie Cederschiöld högskola en utbildning i familjehemshandledning med fokus på konkreta modeller för förändring i vardagen. Utbildningen utgår från familjehemmets möjlighet att via lyhört och utvecklingsstödjande bemötande skapa en trygg hemmiljö för hela familjen och goda förutsättningar för det placerade barnets fortsatta utveckling. Målet för handledningen som lärs ut är att aktivera beteenden hos familjehemsföräldrar som bidrar till trygghet och utveckling. Utbildningen fokuserar på aktiv handledning med beteendeaktivering som målsättning.

Kursen är på avancerad nivå och vänder sig till dig som har en grundläggande utbildning inom socialt arbete eller motsvarande.

Kursinnehåll
Kursen har som syfte att utveckla rollen som handledare utifrån forskning och kunskap om barn i familjehem och hur denna kunskap kan omsättas i praktisk handledning av familjehem.

I kursen behandlas hur konsekvenserna av utsatthet och uppbrott kan ta sig uttryck i familjehemsplacerade barns mående och beteende, och hur familjehemsföräldrar i vardagen kan bemöta dessa.

Fokus i kursen ligger på metod för handledning som bidrar till förståelse hos familjehemmet för den aktuella behovsbilden och som på ett konkret sätt stöttar och vägleder familjehemmet i sitt bemötande av barnet.

Kursen behandlar det sociala arbetets praktik både vad gäller handledningsmetodik, behovsbedömning samt stödjande och behandlande insatser.

Områden som behandlas i kursen är bland annat:

  • Kunskap och aktuell forskning om barns utveckling och behov med särskilt fokus på familjehemsplacerade barn.
  • Handledningsmetodik och samtalsmetodik.
  • Praktisk tillämpning av beteendeorienterade metoder för att förstå och påverka beteenden och samspel i familjehemmets vardag.
  • Handledning med fokus på beteendeaktivering hos familjehemmet – att motivera till, genomföra och följa upp förändringar i bemötandet av barnet.
  • Handledning med fokus på det tredelade föräldraskapet – familjehemmets relation till socialtjänsten och till barnets familj, till exempel i samband med umgängesplanering.
  • Kunskap om anpassningar som barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och barn med traumatiska erfarenheter kan vara i behov av.

Målgrupp
Utbildningen är en uppdragsutbildning där behörighet inte fodras av deltagarna som på reguljär högskoleutbildning. Utbildning är på avancerad nivå vilket medför att deltagarna bör ha en socionomexamen eller kandidatexamen från högskola (180 hp) varav minst 90 hp i socialt arbete eller motsvarande för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.

Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare.

Undervisningsformer
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, workshops och handledning. Mellan undervisningstillfällena får kursdeltagarna uppgifter kopplade till att tillämpa kursinnehållet i den egna handledningen. Utgångspunkten i den handledning kursdeltagarna själva får är egna handledningssituationer med familjehem som filmas och visas i handledning. Kursen bedrivs som deltidsstudier på kvartsfart.

I utbildningen ingår lärarledd undervisning med en omfattning av 48 timmar á 60 minuter samt grupphandledning med en omfattning av totalt 16 timmar á 45 minuter.

Kursträffar
Kursen omfattar 12 heldagar fördelat på tre tillfällen om två dagar under våren 2025 och tre tillfällen om två dagar under hösten 2025.

  • Vårterminen 2025
    28-29 januari
    25-26 mars
    20-21 maj
  • Höstterminen 2025
    2-3 september
    14-15 oktober
    9-10 december

Klicka här för att läsa mer om utbildningen 

 

Information

Datum
28 januari - 10 december

Tid
9-16

Ort
Stockholm

Mat och dryck
För- och eftermiddagskaffe samt lunch är inkluderat i priset.

Upplägg
Kursen omfattar 12 heldagar fördelat på tre tillfällen om två dagar under våren 2025 och tre tillfällen om två dagar under hösten 2025. Studietakt: 25%. Priset är per termin

Pris
19250 kr exkl. moms