Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar innebär stora utmaningar. För att framgångsrikt hjälpa elever tillbaka till skolan krävs ett välfungerande samarbete mellan skola, socialtjänst och andra aktörer. Den här kursen ger dig som leder eller arbetar i ett skolsocialt team de kunskaper och verktyg du behöver för att stärka ert arbete och skapa hållbara lösningar för elever med problematisk skolfrånvaro.
Kursen innehåller:
Forskningsbaserad kunskap: Aktuellt forskningsläge kring skolfrånvaro och framgångsfaktorer i närvaroarbetet.
Praktiska exempel: Goda exempel från etablerade skolsociala team och vår handledningspraktik.
Organisatoriska faktorer: Så stärker du ert teams struktur och samverkan. Vi hjälper dig att fundera kring och arbeta med:
– Resurser och förutsättningar
– Målgrupp och intagningsprocess
– Ärendegång
– Samverkan och sekretess
– Resultat, uppföljning och förankring i kommunen
Med lång erfarenhet av att utbilda och handleda kring problematisk skolfrånvaro och skolsociala team, erbjuder Akademi Magelungen praktiknära fortbildning för dig som arbetar med att hjälpa elever tillbaka till skolan.
Efter kursen kommer du att:
- Förstå det aktuella forskningsläget kring skolfrånvaro och hur det kan appliceras i praktiken.
- Ha en tydlig bild av nyckelkomponenterna som behövs för att vända skolfrånvaro till skolnärvaro.
- Kunna identifiera styrkor och förbättringsområden i ert skolsociala team.
Varmt välkommen med din anmälan!
Kursledare
Sebastian Röhlcke – legitimerad psykolog med mångårig erfarenhet av att arbeta med elevhälsa både på skol- och kommunnivå. Han har arbetat som skolpsykolog i Umeå, Nyköping och i Trosa kommun och har stor vana vid att fortbilda och handleda skol- och elevhälsopersonal. Sebastian är särskilt intresserad av skolutveckling, organisatoriska elevhälsoinsatser och evidensbaserad praktik.
Ia Sundberg Lax – lång erfarenhet av att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar. Hon har byggt upp Magelungens Hemmasittarprogram och är medförfattare till boken Hemmasittande elever och vägen tillbaka. Hon arbetar idag som specialist inom skolfrånvaroproblematik på Akademi Magelungen.