Hur kan vi förstå och bemöta ungdomar som spelar för mycket datorspel?

För de allra flesta är datorspelande en källa till glädje, socialt samspel och återhämtning. Men för några kan spelandet få negativa konsekvenser och i sin värsta form leder detta både till lidande och nedsättningar i individens funktionsnivå. Men hur kommer det sig egentligen att vissa personer utvecklar ett problematiskt datorspelande medan andra inte gör det?

I den här kursen går vi igenom det aktuella forskningsläget kring datorspelsberoende, reder ut vart gränserna går mellan bruk och missbruk. Dessutom går vi igenom konkreta verktyg och strategier för att bemöta och hjälpa barn- och unga som spelar för mycket.

Utbildningens innehåll

• Genomgång av aktuellt forskningsläge kring datorspelberoende – vad vet vi i dagsläget om riskfaktorer, skyddsfaktorer och hjälpsamma behandlingsinsatser

• Varför är spelen så lockande? – vi djupdyker i spänningsfältet mellan motivationsforskning och speldesign för att reda ut varför det kan vara så engagerande med spel

• Hur kan vi som vuxna vägleda barn- och unga till ett sunt förhållningssätt till datorspelande – vi går igenom viktiga utgångspunkter för att skapa bra samtal och konkreta strategier för att bemöta ungdomar som spelar för mycket

Länk kommer via mail innan seminariet 

 

Sebastian Röhlcke är legitimerad psykolog med mångårig erfarenhet av att arbeta med elevhälsa både på skol- och kommunnivå. Parallellt med detta har han ingått i en forskargrupp bestående av forskare från Umeå universitet och Luleå tekniska universitet som bland annat undersökt sambanden mellan datorspelsberoende och personlighet. I dagsläget arbetar Sebastian som utbildare och handledare på Akademi Magelungen.

 

 

Christian Bäcklund är legitimerad psykolog med stor klinisk erfarenhet från att ha arbetat inom vuxenpsykiatrisk vård inom Region Skåne och Region Norrbotten. Parallellt med detta har han ingått i en forskargrupp bestående av forskare från Umeå universitet och Luleå tekniska universitet som bland annat undersökt sambanden mellan datorspelsberoende och personlighet. I dagsläget doktorerar Christian vid Luleå tekniska universitet med fokus på datorspelsberoende.

Information

Datum
21 februari

Tid
9-16

Ort
Stockholm

Plats(lokal)
Hybrid Bondegatan 35, Distans

Mat och dryck
Frukost och fika hela dagen ingår . Lunch intas på stan eller så har du med dig matlåda, som går att värma på plats.

Upplägg
En heldag, kl 9-16. Utbildningen kommer att äga rum i hybridform och du väljer själv om du vill delta på plats på Bondegatan 35 i Stockholm eller digitalt. Anmälan är bindande från och med 30 dagar innan utbildning.

Pris
2995 kr exkl. moms

Pris på distans
2995 kr exkl. moms

Anmäl dig