Ta del av vårt nyhetsbrev för att få information om våra konstnadsfria seminarier, utbildningar, föreläsning, konferenser och event. Prenumerera »

Ungas psykiska ohälsa och skolfrånvaro

Ångestproblematiken bland barn och unga ökar vilket ofta leder till social isolering, skolfrånvaro och påverkar hela familjesystem.

Vi behöver hjälpas åt för att förbättra ungas mående när de bland annat stannar hemma från skolan, fritids och övriga sociala sammanhang som är viktiga för deras utveckling. Lidandet som detta skapar för familjerna är ett komplext problem vilket kräver att vi tar ett gemensamt samhällsansvar.

I det här kostnadsfria lunchseminariet tar vi avstamp från de nyckelkomponenter som forskning identifierat när det kommer till ångestproblematik, att minska social isolering och som främjar psykisk hälsa och ökad skolnärvaro. Vad behöver vi professionella, som finns runt dessa barn, ungdomar och deras familjer, göra för att skapa rätt förutsättningar?

Magelungen har lång erfarenhet av att arbeta med konkreta och effektiva verktyg till stöd för barn, unga och deras familjer med komplexa utmaningar, där ökad skolnärvaro är en avgörande framgångsfaktor.

I det här seminariet kommer vi att dela med oss av vår kunskap utifrån dessa aspekter:

  • Vad vi kan göra för att hjälpa barn och familjer?
  • Vad vi kan göra i skolan?
  • Hur kan vi samverka – Socialtjänst-Skola-BUP?
  • Vad kan vi göra för att stötta vårdnadshavarna?

Varmt välkomna Anel Murtic, Carina Wilén, Sebastian Rölcke och Ia Sundberg Lax, Magelungen

Föreläsare

Sebastian Röhlcke –legitimerad psykolog med mångårig erfarenhet av att arbeta med elevhälsa både på skol- och kommunnivå. Han har arbetat som skolpsykolog i Umeå, Nyköping och i Trosa kommun och har stor vana vid att fortbilda och handleda skol- och elevhälsopersonal. Sebastian är särskilt intresserad av skolutveckling, organisatoriska elevhälsoinsatser och evidensbaserad praktik.

Ia Sundberg Lax

Ia Sundberg Lax – lång erfarenhet av att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar. Hon har byggt upp Magelungens Hemmasittarprogram och är medförfattare till boken Hemmasittande elever och vägen tillbaka. Hon arbetar idag som specialist inom skolfrånvaroproblematik på Akademi Magelungen.

Arrangörer

Anel

Anel Murtic, Rektor Magelungen Örebro

Carina Wilén, Behandlingschef Magelungen Örebro

Information

Datum
05 april

Tid
12.00-13.00

Ort
Örebro

Mat och dryck
Lunch och dryck ingår.

Vad ingår
Kostnadsfritt lunchseminarium. Vi har begränsade platser. Om ni anmäler er men får förhinder kan ni ge er plats till en kollega. Om det inte är aktuellt vill vi att ni mailar akademi@magelungen.com och avanmäler, så att vi kan lämna platsen till någon annan.

Upplägg
Föreläsningen pågår i 45-60 min. Ni är välkomna 30 minuter innan. Och man kan stanna kvar efter seminariet om man vill ställa frågor.

Anmäl dig