Jag vill att skolan ska vara viktig för mig

Har skolan relevans för eleverna?
Vilka förändringar behövs i skolmiljön för att få eleverna att må bra och tycka det är meningsfullt att vara i skolan?  

Vi är alla medvetna om de ökande riskerna för utanförskap, psykisk ohälsa och kriminalitet hos elever som inte närvarar regelbundet i skolan. Familjer med barn som har hög skolfrånvaro befinner sig ofta i utmanande situationer, där det kan vara svårt att få det stöd som behövs. Vi behöver bli bättre på att förstå hur vi kan ge alla elever en känsla av meningsfullhet, tillit och hopp i skolan. Detta är själva kärnan i arbetet för ökad trygghet och närvaro i skolan. 

Hur kan vi skapa en lärmiljö som tilltalar den generation som för närvarande går i skolan? Är ökad frånvaro ett tecken på att skolan behöver omvärdera sitt sätt att bedriva undervisning från grunden? Finns det positiva exempel där man framgångsrikt har omvandlat en negativ trend i skolfrånvaro? 

Du är varmt välkommen till ett lunchsamtal där vi diskuterar hur vi kan skapa en lärandemiljö som inspirerar eleverna att vara i skolan. Kom och lyssna på insikter från elever, elevkårer och praktiker som dagligen möter unga både i skolan och på fritiden. Du får gärna bidra med egna erfarenheter i samtalet. Du kan välja om du vill vara med på plats eller delta digitalt.  

Samtalet arrangeras av Stadsmissionens Skolstiftelse och Magelungen Utveckling. 

 

 

Medverkande

Elever från Grillska gymnasiet och Magelungen Gymnasium

Jana Söderberg, verksamhetschef Motivationslyftet 

Terese Lundberg, chef pedagogik och utveckling, Stadsmissionens Skolstiftelse

Embla Persson, ordförande Sveriges elevkårer 

Maja Sjögren, förbundsordförande Elevernas riksförbund 

Ki Sjöblom, Rektor Magelungens resursskola 

Moderator Marit Sahlström, Magelungen Utveckling 

Information

Datum
11 mars

Tid
12-13

Ort
Stockholm

Mat och dryck
Lunchmacka från kl 11.30

Upplägg
Plats: Lumaparksvägen 7, i Magelungens lokaler Kostnadsfritt lunchseminarium. Vi har begränsade platser på plats men man kan även se seminariet online

Anmäl dig