Hur identifierar vi samt förändrar kriminella beteenden och tankemönster?
Ungdomar som är involverade i kriminella nätverk hamnar ofta i en miljö präglad av destruktivitet. Många ungdomar rekryteras när de är unga och utnyttjas av äldre kriminella för att utföra för vad inledningsvis är mindre riskfyllda uppgifter men som med tiden utvecklas till allvarliga brott. Att lämna kriminella nätverk kan vara svårt och är ofta förenat med risker, men det finns även möjligheter.
Seminariet tar sin utgångspunkt i det arbete som bedrivs inom Magelungens nya insats som riktar sig till barn och unga i eller på väg in i gängkriminalitet.
Vi kommer att ge förslag på konkreta verktyg på hur vi identifierar samt förändrar kriminella beteenden och tankemönster, hur vi kan stärka familjens resurser, öka ungdomens deltagande i prosociala sammanhang och anknytning till samhället samt vikten av att samverka med andra aktörer.
Det här seminariet riktar sig till dig som arbetar inom skola, socialtjänst, öppenvård eller som i din profession eller som anhörig möter barn och ungdomar.
Samira Said är kriminolog med lång erfarenhet av att arbeta med unga i kriminalitet och målgruppen kriminella avhoppare. Samira är idag anställd på Magelungen för att implementera behandling och förändringsarbete för ungdomar med kriminalitet som livsstil. Samira har i sin profession fokuserat särskilt på hur man kan stötta personer som lämnar kriminalitet, våldets mekanismer samt våld som funktion.