
Möter du ungdomar i kriminalitet, eller i risk för att hamna i kriminalitet? Vill du fördjupa dina kunskaper och bättra hjälpa barn och ungdomar som riskerar att hamna i kriminella nätverk?
Unga i kriminalitet är en 3 dagars heltäckande utbildning riktad till dig som möter unga i risk för allvarlig kriminalitet. Du kan till exempel vara behandlare, HVB-personal, socialsekreterare eller yrkesverksam inom skola, fritid eller rättsväsende. Du får fördjupad kunskap om de bakomliggande mekanismerna som leder in i kriminalitet och konkreta verktyg för att arbeta med att stötta ungdomar ur kriminalitet.
Utbildningen handlar om att möta barn och unga i kriminella nätverk – förstå processerna, skapa trygghet och bana väg för förändring.
Att arbeta med barn och unga som befinner sig i eller är på väg in i kriminella nätverk eller grövre kriminalitet innebär att möta individer i komplexa livssituationer. Många bär på erfarenheter av svåra uppväxtvillkor, utanförskap, låg framtidstro och färdighetsbrister – faktorer som i olika kombinationer kan bana väg in i kriminalitet.
Lika viktig som förståelsen för hur unga dras in i kriminalitet är kunskapen om vad som krävs för att skapa förutsättningar för ett uppbrott. Att bryta med ett kriminellt sammanhang innebär ofta att utmana starka lojalitetsband, stå ut med osäkerhet och ibland utsätta sig för hot eller exkludering. För många unga krävs därför inte bara en vilja att förändras – det behövs även vuxna som har rätt verktyg, strategier och uthållighet för att stå kvar.
Den här utbildningen är riktad till behandlare, HVB-personal, socialsekreterare eller yrkesverksam inom skola, fritid eller rättsväsende. Du får fördjupad kunskap om de bakomliggande mekanismerna som leder in i kriminalitet och konkreta verktyg för att arbeta med att stötta ungdomar ur kriminalitet.
Efter utbildningen kommer du att ha:
- Kunskap om riskfaktorer bakom grövre kriminalitet.
- Kunskap om mekanismerna bakom ungas inträde samt kvarhållande i kriminella nätverk.
- Kunskap och verktyg om hur vi kan arbeta med kriminogena faktorer.
- Verktyg för att identifiera unga som riskerar att rekryteras till kriminella nätverk
- Verktyg för förändring och uppbrott från kriminalitet.
- Verktyg för att stärka ungas egna förmågor, resurser och tilltro till att förändring är möjlig
- Metoder för att göra fortlöpande riskbedömningar i arbetet med ungdomar
Föreläsare
Emma Nord – Socionom med lång erfarenhet av arbete med unga i kriminalitet. Emma arbetar på Magelungen med att implementera behandling och förändringsarbete för ungdomar i kriminalitet. Har tidigare arbetat inom socialtjänsten med både förebyggande frågor, utredning och behandling.
Samira Said är kriminolog med lång erfarenhet av att arbeta med unga i kriminalitet och målgruppen kriminella avhoppare. Samira är idag anställd på Magelungen för att implementera behandling och förändringsarbete för ungdomar i kriminalitet. Samira har i sin profession fokuserat särskilt på hur man kan stötta personer som lämnar kriminalitet, våldets mekanismer samt våld som funktion.