
Denna föreläsning är en introduktion till inkluderande pedagogik – ett förhållningssätt och en metodik som syftar till att skapa lärmiljöer där alla elever får möjlighet att utvecklas och känna sig trygga, sedda och respekterade.
Utgångspunkten för föreläsningen är HBTQIA+ perspektivet, där vi belyser vilka utmaningar elever som identifierar sig utanför hetero- och cisnormen kan möta i skolan och samhället i stort. Men perspektiven och metoderna som lyfts går att applicera bredare – på alla grupper av elever som på olika sätt bryter mot normer eller befinner sig i en utsatt position.
Vi kommer att utforska hur normer verkar i skolmiljön, vilka hinder de kan skapa, och hur ett medvetet, inkluderande arbetssätt kan bidra till ökad jämlikhet och förbättrade möjligheter till lärande för alla.
Du kommer att få med dig både teoretiska insikter och praktiska verktyg – konkreta tips och metoder för hur du som pedagog och skolpersonal kan främja en mer inkluderande och stödjande lärandemiljö för hela elevgruppen.
Föreläsare
Matilda Rosén – legitimerad ämneslärare i historia och religion och arbetar på Magelungens Resursgymnasium i Uppsala. Matilda är sakkunnig inom HBTQIA+ och minoritetsstress, med spetskompetens rörande NPF. Hon har erfarenhet av att utbilda skolpersonal i inkluderande pedagogik och trygghetsskapande arbete.