Ta del av vårt nyhetsbrev för att få information om våra konstnadsfria seminarier, utbildningar, föreläsning, konferenser och event. Prenumerera »

Missbruksbehandling för unga – Göteborg

Metoden kan integreras med andra behandlingsmetoder

kalender

Verktyg i att hjälpa unga avbryta bruk och missbruk

Evidensbaserad metod

Handledning i verkliga ärenden

Contingency Management (CM) är en effektiv evidensbaserad behandling mot substansbruk som bedrivs tillsammans med ungdomar och deras familjer. Metoden och alla beståndsdelar har gott stöd inom forskningen och det är även en dokumenterad effektiv metod för vuxna, men är här anpassad efter ungdomar och svenska förhållanden.

Metoden kan med fördel integreras med andra behandlingsmetoder och kan användas av olika professioner som arbetar med unga och deras familjer.

CM för unga skiljer sig från missbruksbehandling för vuxna på så sätt att ungdomar oftast är beroende av vuxna runt omkring sig för att upphöra med substansbruk. En ung person har sällan fått särskilt negativa konsekvenser av sitt bruk, vilket medför att motivationen att sluta ofta är låg. Därtill är ungdomshjärnan inte fullt utvecklad och ungdomen är mer benägen att följa impulser och tillfällen att dricka alkohol eller ta droger, varför det är upp till vuxna i ungdomars omgivning att agera ”ställföreträdande frontallob” och se till att ungdomen fattar mer ansvarsfulla beslut.

Under utbildningens första två dagar förses deltagarna med enkla verktyg som är effektiva för ett så komplext ämne. Materialet är baserat på Kognitiv beteendeterapi (KBT), är översatt till svenska och är lätt att använda. Förutom teoretisk bakgrund ger utbildningen gott om tillfällen att gå igenom och öva på materialet så att deltagaren är redo att använda det omedelbart efter det första kurstillfället.
Under dag tre går vi gemensamt igenom eventuella svårigheter som uppstått i arbetet efter det första kursdagarna, övar på moment som visat sig svåra och deltagarna får specifik handledning utifrån sina erfarenheter och utmaningar.

Kursledare

Emma Ulfsdotter Ljunggren är utbildningsansvarig tillsammans med Anders Öhman i Contingency Management (CM) på Solega AB. Hon är en av de personer som introducerat CM i Sverige inom ramen för MST (Multisystemisk terapi). Utöver det kontinuerliga CM arbetet i MST har Emma ansvarat för fristående utbildningar samt handledningsuppdrag i modellen. Emma arbetar som Programchef för MST Sverige och ansvarar för kvalitetssäkringen i MST-team runt om i Sverige samt andra europeiska länder. Hon har långvarig erfarenhet av arbete med antisocialt beteende hos ungdomar, systemiskt familjearbete och även bakgrund i HVB och institutionsvård.

Information

Datum
14 mars - 19 april

Tid
9-16

Ort
Göteborg

Plats(lokal)
Anders Personsgatan 8 i norra Gårda, Göteborg.

Mat och dryck
Frukost, lunch och fika ingår.

Upplägg
Tredagarsutbildning. 14 mars, 15 mars, samt 19 april. Utbildningen sker på plats i Göteborg, Anders Personsgatan 8 i norra Gårda.

Pris
11900 kr exkl. moms

Pris på distans
11900 kr exkl. moms

Anmäl dig