Att arbeta i närvaroteam
Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar innebär ibland stora utmaningar. Vi vet att tusentals barn inte är i skolan idag och för att möta det behov som finns bygger fler och fler kommuner upp så kallade närvaroteam. Denna utbildning fokuserar på att ta lärdom av framgångsfaktorer för att göra uppstarten i den egna kommunen snabbare och arbetet effektivare.
Vi kommer att gå igenom vilka organisatoriska förutsättningar som behöver finnas på plats för att ge rätt förutsättningar för ett skolnärvaroteam. Hur kan man arbeta systematiskt och strukturerat med kartläggning som grund för åtgärder får vi både kunskap om orsaker till frånvaron och en grund för åtgärder för att främja närvaro.
Hur kan vi använda kartläggningen för att bygga relation och allians som är en viktig del i förändringsarbetet? Hur kan vi arbeta för att delge informationen som framkommit för att tillsammans bygga åtgärder som ökar skolnärvaron? Och hur gör vi för att dessa åtgärder ska vara hållbara?
Under denna dag får du möjlighet att prova på att praktiskt tillämpa olika verktyg för att kartlägga och förstå orsaker till skolfrånvaro. Detta blir även ett tillfälle för dig att applicera verktyg på egna case som baseras på dina tidigare erfarenheter av att arbeta med skolfrånvarande barn och unga. Dagen utgår från de metoder och modeller som finns i boken “Hemmasittande elever och vägen tillbaka”.
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar i ett närvaroteam för med elever med problematisk skolfrånvaro och som vill öka din kompetens att förstå orsaker till frånvaro för att kunna främja närvaro.
Varmt välkommen att delta antingen på plats i våra fräscha lokaler i Stockholm eller digitalt. Varje utbildningsdag pågår mellan 9–16 och i priset ingår lyxigt fika och kaffe hela dagen.
Varmt välkommen att anmäla dig!
Under denna utbildning kommer du att fördjupa dig i:
- Betydelsen av organisatoriska faktorer
- Att arbeta systematiskt med kartläggning
- Att använda olika typer av verktyg för att göra eleven delaktig i kartläggningsarbetet
- Att använda kartläggningsarbetet som en grund för relation och allians
- Att samverka med vårdnadshavare för att få tillgång till deras kunskap om sitt barn
- Att analysera informationen från kartläggningen för att ge förslag till åtgärder för att främja närvaro
- Att delge elev, vårdnadshavare och professionella runt eleven resultatet av kartläggningen och gemensamt planera för åtgärder och anpassningar för att främja närvaro
Kursledare: Ia Sundberg Lax och Sebastian Röhlcke